Національна школа суддів України

Захист професійної діяльності журналістів

8 жовтня 2019 року у Національній школі суддів України відбулося перше засідання робочої групи з розробки дводенного навчального курсу (тренінгу) для суддів “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів”.

У заході взяли участь проректор Національної школи суддів України, співкерівник робочої групи з розробки навчального курсу Шукліна Наталія, менеджер проекту ЄС та РЄ “Європейський Союз та Рада Європи співпрацюють задля підтримки свободи медіа в Україні” Смірнова Галина, співробітники вказаного Проекту Остапа Ірина та Федорчук Орися, судді-розробники курсу Жмудь Вікторія, Заруба Петро, Левко Віра, Місечко Микола, Панченко Олена, заступник начальника відділу Національної школи суддів України, заступник керівника робочої групи з розробки навчального курсу Іщенко Олександр, головний науковий співробітник Національної школи суддів України Кравчук Олександр, експерт, адвокат, медіа-юрист, ГО “Платформа прав людини” Опришко Людмила.

Відкриваючи засідання Шукліна Наталія повідомила, що навчальний курс буде розроблятись відповідно до рішення Ради суддів України від 10 лютого 2017 року № 13 та за підтримки проекту Європейського Союзу та Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи співпрацюють задля підтримки свободи медіа в Україні”. Актуальність курсу обумовлена тим, що професійні і добропорядні журналісти є опорою сучасної демократії. Водночас, для якісного здійснення своїх професійних обов’язків журналісти потребують захисту держави, створення безпечних умови для діяльності засобів масової інформації та журналістів. Адже робота журналістів, як і професія судді, сповнена ризиків та викликів.

Під час засідання проведено скайп-конференцію із начальником відділу департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини, Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павлом Пушкарем та обговорено практику ЄСПЛ у справах щодо захисту професійних прав журналістів.

За результатами засідання робочої групи серед членів групи було розподілено завдання з розробки окремих модулів тренінгу. Друге засідання робочої групи заплановано провести у листопаді 2019 року. Фактичну роботу над створенням матеріалів тренінгу заплановано завершити у січні 2020 року.