Національна школа суддів України

Захист сімейних прав та інтересів

5 лютого 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн-семінар для помічників суддів і консультантів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Ефективні способи захисту майнових та немайнових прав, що виникають із сімейних правовідносин”.

У вступному слові директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко і заступник директора регіонального відділення Алла Баштанник звернули увагу помічників суддів і консультантів на актуальність вивчення ефективних способів захисту майнових та немайнових прав, що виникають із сімейних правовідносин, представили викладачів, ознайомили із програмою  і регламентом семінару.

Модератор семінару – головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення Віра Гайдук розглянула зі слухачами питання щодо особистих немайнових прав та обов’язків у захисті сімейних прав, зосередила увагу на участі органів опіки і піклування, а також розповіла про проблеми виконання батьківських прав і обов’язків та проблеми усиновлення.

Суддя Михайло Зімін розкрив питання щодо домовленості сторін як способу захисту сімейних прав та зупинив увагу на порядку відшкодування шкоди.

Суддя Вікторія Самсонова розповіла про аліментні зобов’язання в сімейних правовідносинах та судову практику їх примусового виконання.

Після кожної лекції судді-викладачі обговорили зі слухачами всі проблемні питання.

На завершення навчального заходу було проведено анкетне опитування слухачів щодо актуальності та якості семінару.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.