Національна школа суддів України

Захист свободи слова

20-21 травня 2020 року Національною школою суддів України та Дніпровським регіональним відділенням проводиться тренінг для суддів місцевих загальних судів “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів”, організований за підтримки проєкту Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”.

З вітальним словом до учасників тренінгу звернулася керівниця проекту Галина Смірнова, яка подякувала суддям-тренерам, експертам та Національній школі суддів України за тривалу ефективну співпрацю. Очільниця проєкта підкреслила, що ситуація з безпекою журналістів в Україні потребує вжиття державою особливих заходів у відповідь на непоодинокі випадки агресії проти журналістів. Наразі на онлайн платформі Ради Європи щодо захисту журналістики і безпеки журналістів зафіксовані численні випадки порушення прав журналістів в Україні. Крім того, з’явилися нові виклики щодо здійснення журналістської діяльності у період карантину. Саме тому важливо проводити навчання для суддів стосовно міжнародних стандартів безпеки журналістів.

Вітальне слово за дорученням проректора Наталії Шукліної виголосив Олександр Іщенко, координатор тренінгу, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, к.ю.н. Він розповів про передумови створення тренінгу, ознайомив присутніх зі складом викладацької групи та навчальної аудиторії, а також з правилами онлайн навчання слухачів. 

Директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко адресував до учасників заходу вітання та зазначив, що незважаючи на обставини, які об’єктивно впливають на усі сфери життя країни, заходи суддівської освіти продовжуються, хоча дещо змінюється їх формат. Очільник відділення наголосив слухачам на необхідності дотримання правил роботи на заході та необхідності дотримання його регламенту впродовж двох днів.

Змістовна частина тренінгу була розпочата із виступу Павла Пушкаря, начальника відділу департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи, який вказав, що тренінг можна оцінювати як захід загального характеру, який вживає держава на виконання рішення у справі “Гонгадзе проти України” - інституційний захід, що посилює спроможність суддів застосовувати норми Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. У виступі було також наголошено на зміні практики ЄСПЛ щодо “журналістських” справ у контексті ефективності розслідування посягань на життя журналістів та обов’язкового встановлення причинно-наслідкового зв’язку між посяганням та журналістською діяльністю. Окремо було наголошено на зміні підходів ЄСПЛ до визначення, кого вважати журналістом, та підкреслено проблеми узгодження такого підходу із положеннями чинного Кримінального кодексу України.

Під час тренінгу судді розглянуть питання:

  • стандартів у сфері свободи слова, практики ЄСПЛ та резолюцій і рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи і Комітету Міністрів Ради Європи стосовно захисту журналістики, безпеки журналістів;
  • оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора у справах стосовно порушень прав журналістів;
  • санкціонування окремих слідчих дій (тимчасовий доступ до речей і документів, арешт майна, обшук) у справах про порушення прав журналістів;
  • судового розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних із перешкоджанням професійній діяльності журналістів і суміжних злочинів;
  • дискримінації та сексизму в судових провадженнях щодо журналістів. 

 

Довідково:

Розробниками та викладачами тренінгу “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів” є:

Антонюк Марина, суддя Шевченківського районного суду м. Києва

Жмудь Вікторія, суддя Святошинського районного суду м. Києва

Заруба Петро, суддя Дарницького районного суду м. Києва, к. ю. н.

Левко Віра, суддя Дніпровського районного суду м. Києва

Місечко Микола, суддя Оболонського районного суду м. Києва

Панченко Олена, суддя Авдіївського міського суду Донецької області

Опришко Людмила, медіаюристка, експертка проекту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”, ГО “Платформа прав людини”.

Над методичною частиною тренінгу від Національної школи суддів України працюють заступники начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, к.ю.н. Олександр Іщенко та Марина Самофал, головний науковий співробітник Олександр Кравчук, к.ю.н.

Тренінг розроблено на виконання:

1) пункту 16 Рекомендацій парламентських слухань “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення”, схвалених постановою Верховної Ради України від 14 січня 2020 року № 456-IХ;

2) рішення Ради суддів України № 13 від 10.02.2017;

3) пункту 12 Київських рекомендації про зміст та методологію суддівської освіти з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, практики Європейського суду з прав людини та виконання рішень Європейського суду з прав людини, схвалених учасниками Міжнародної конференції високого рівня “Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та удосконалення стандартів” (м. Київ, 9-10 грудня 2019 року).