Національна школа суддів України

Захист цивільних прав внутрішньо переміщених осіб

1 березня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України провела апробацію тренінгу для суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів на тему: “Захист цивільних прав внутрішньо переміщених осіб”.

Модератори, заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Галина Юровська та правовий аналітик програми Данської Ради з питань біженців Олег Стоєв, розпочали тренінг з окреслення мети та навчальних цілей, з’ясували очікування суддів від тренінгу.

Суддя Валерія Бабко обговорила зі слухачами та слухачками питання національного та міжнародного законодавства щодо захисту цивільних прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

У ході презентації викладачі Галина Юровська та Василь Даценко залучили суддів апеляційних суддів до розгляду низки справ окремого провадження за заявами ВПО (факт народження, факт смерті) та вирішення сімейних правовідносин (усиновлення, позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання дитини). 

Викладачка Ганна Шендрікова обговорила із учасниками та учасницями тренінгу особливості розгляду справ про захист трудових прав ВПО, а Валерія Бабко ініціювала розгляд суддями справ про захист житлових прав ВПО. Викладач Євген Борець у своєму виступі детально зупинився на особливостях розгляду справ за позовами ВПО про відшкодування шкоди.

Заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Галина Юровська в ході презентації детально зупинилась на розгляді справ про захист майнових прав ВПО (кредитні, земельні та інвестиційні спори).

У ході модерованих дискусій судді цивільних палат апеляційних судів звернули увагу на труднощі, які виникають при розгляді справ щодо захисту прав внутрішньо переміщеної особи, а саме: установлення статусу, відшкодування шкоди за користування житлом, стягнення надмірно сплачених коштів, установлення факту агресії, надання дозволу на перетин кордону, установлення факту народження та смерті внутрішньо переміщеної особи тощо.

Тренери надали вичерпні відповіді на запитання, що виникали в суддів на тренінгу.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.