Національна школа суддів України

Заінтересованість в отриманні нових практик

4 грудня 2018 року в місті Дніпрі регіональне відділення завершило проведення для майбутніх суддів першої групи слухачів спеціальної підготовки дводенного тренінгу: “Вирішення спорів про право власності та інші речові права”.

Викладачі Олена Боєва та Артур Науменко розглядали зі слухачами та слухачками питання про право власності та інші речові права, вивчали віндикаційний та негаторний позови, опановували підстави для визнання права власності та виключення майна з опису.  Вони знайомилися з практикою розгляду господарськими судами зобов’язально–правових позовів про захист права власності та прав на чуже майно.

Цей тренінг був насичений інтерактивними методами навчання: презентаціями Power Point, практичними завданнями та вправами, рольовими іграми, експрес–опитуванням за допомогою електронної системи клікерів.

Розглядаючи, наприклад, питання про визнання права власності та виключення майна з опису, майбутнім володарям суддівських мантій було запропоновано взяти участь у рольовій грі, де слухацьку групу було розподілено на чотири міні–групи складом 6–7 осіб. Завданням цієї симуляції було набути вміння правильно визначати склад учасників справи, юрисдикцію господарських судів, підсудність спору, належним чином оцінювати обставини набуття права власності, розмежовувати право власності та право оперативного управління.

Активна участь кандидатів та кандидаток на посади суддів у обговоренні та вирішенні завдань є підтвердженням їх заінтересованості в отриманні нових практик і високої мотивації до спеціальної підготовки.

У ході тренінгу слухачі та слухачки отримали навички правильно визначати, тлумачити та застосовувати принципи та норми права, які регулюють відносини власності та інших речових прав при вирішенні спорів.

Після проходження вишколу на цьому занятті майбутні судді зможуть легко знаходити та враховувати при вирішенні спорів правові положення, висновки, позиції, викладені в актах Конституційного Суду України та  Верховного Суду. Вони зможуть правильно визначати коло осіб спору, предмет доказування та обставини, які підлягають доказуванню; вирішувати спір з дотримання процесуальних норм права, зокрема з дотриманням розумних строків розгляду; прийняти справедливе, обґрунтоване та мотивоване рішення, яке за формою та змістом буде зрозуміло сторонам у господарській справі.