Національна школа суддів України

Законодавства крізь призму Стамбульської конвенції

5 листопада 2021 року Національна школа суддів України з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних та апеляційних судів провела всеукраїнський онлайн–семінар “Вивчення судової практики розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів проти життя та здоров’я ”.

Онлайновий семінар відкрив директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник, який ознайомив суддів із цілями заняття та представив викладачів.

До колег звернулись судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидати юридичних наук Ольга Булейко та Сергій Фомін.

Доповідачами на онлайн–семінар запрошено суддів Ольгу Булейко, Сергія Фоміна, Онуфрія Колотила, Аліну Федіну та Євгена Нестеренка.

Презентацією “Право на життя” розпочала дистанційний семінар Ольга Булейко.

Увагу суддів на аспекти, пов’язані з правовою регламентацією окремих кримінально–правових інститутів, які безпосередньо стосуються кваліфікації злочинів проти життя та здоров’я звернув Сергій Фомін.

Про науковий підхід до розуміння природи сутності та змісту складу злочинів проти життя і здоров’я доповів доцент кафедри кримінального права юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, кандидат юридичних наук  Андрій Шевчук.

Упродовж онлайнового заняття судді ознайомилися із презентаціями  та взяли  участь у дискусіях щодо таких питань:

  • кримінально–правова кваліфікація умисних злочинів проти життя.

Розмежування складів злочинів

  • обов’язкові ознаки складу злочину “умисне вбивство” та його розмежування з суміжними складами злочинів
  • кримінальне законодавства крізь призму Стамбульської конвенції 2011 року
  • практика Верховного Суду кримінальних проваджень щодо злочинів проти життя і здоров’я.

Під час дистанційного семінару судді обговорили актуальні питання та  отримали на них фахові відповіді. Наприкінці заняття було висловлено враження та побажання щодо проведення наступних занять.