Національна школа суддів України

Залучення громадськості для визначення професійних характеристик суддів

19 серпня 2013 року в місті Києві відбувся круглий стіл, у ході якого було обговорено результати проекту “Залучення громадськості для визначення професійних характеристик суддів”. Організували обговорення Вища кваліфікаційна комісія суддів України спільно з Проектом USAID “Справедливе правосуддя” та Міжнародною громадською організацією “Універсальна екзаменаційна мережа”.


Національну школу суддів України на круглому столі представляли: тимчасово виконуюча обов’язки ректора Н. Г. Шукліна, проректори О. П. Кучинська та В. А. Мазурок, начальники відділів Т. І. Фулей та А. В. Костенко.

На обговорення учасників круглого столу були винесені питання щодо формулювання кваліфікаційних вимог до кандидатів на посаду судді, переліку та методів оцінки їх особистих і моральних якостей, аналізу професійних проблем та викликів, які виникають у роботі судді, а також тем, які  є актуальними для викладання у процесі підготовки суддів.

Учасників круглого столу привітав Голова Вищою кваліфікаційною комісією суддів України І. Л. Самсін, який звернув увагу на унікальність та важливість проведеного дослідження для процесу добору кандидатів на посаду судді.


Загальну інформацію щодо Аналізу суддівської практики учасникам круглого столу надав президент Міжнародної громадської організації “Універсальна екзаменаційна мережа” C. О. Мудрук. Він звернув увагу та те, що дослідники, серед яких були судді Верховного Суду України, вищих спеціалізованих та апеляційних судів, були зосереджені в першу чергу на аналізі практичних аспектів вимог до роботи судді, призначеного на посаду судді вперше.  Аналіз практики – це один з термінів, які застосовуються для позначення систематичного збору даних, що описують знання, вміння і особисті якості професіонала, які вимагаються від нього для успішного виконання своєї роботи.


Модерували обговорення результатів, отриманих у ході проведених досліджень, президент Міжнародної громадської організації “Універсальна екзаменаційна мережа” C. О. Мудрук та працівники секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Л. О. Майстренко та Р. М. Савчук.

Активну участь в обговоренні результатів дослідження взяли судді та представники Національної школи суддів України, які висловили свої пропозиції щодо застосування результатів проекту “Залучення громадськості для визначення професійних характеристик суддів” у підготовці суддів, яку організовує та проводить Національна школа суддів України, та побажання для проведення подальшого Аналізу практики.

Судді, представники судової влади, суддівського самоврядування, громадянського суспільства зможуть ознайомитись зі звітом за результатами першого етапу Аналізу суддівської практики  2013 року.