Національна школа суддів України

Запобігання насильству стосовно жінок

17 жовтня 2016 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Правові виклики, пов’язані з ратифікацією та імплементацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбі із цими явищами”.

Вітальними словами семінар відкрила директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна, президент громадської організації “Ла Страда – Україна”, доктор юридичних наук, професор Катерина Левченко  та директор департаменту правової, соціальної та гуманітарної допомоги  громадської організації “Ла Страда – Україна”, адвокат Марина Легенька.

Роботу заходу розпочато зі знайомства учасників. Метою семінару є визначення напрямків боротьби із таким явищем, як застосування насильства щодо жінок, домашнього насильства, які закріплено в європейському законодавстві та підкріплено практикою європейської судової системи.

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому  насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська Конвенція) є першим документом з боротьби із насильством щодо жінок та домашнім насильством в Європі. Конвенція містить широкий спектр зобов’язань, спрямованих на запобігання насильства, захисту жертв, притягнення винних до відповідальності, реалізації скоординованої політики  і сприяння міжнародному співробітництву.

Під час семінару слухачам буде запропоновано загальний огляд Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому  насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської Конвенції). Окремий блок питань буде присвячено діям України щодо ратифікації Стамбульської Конвенції.

Також буде проведено аналіз відповідності українського законодавства положенням Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому  насильству та боротьбу із цими явищами. Програмою семінару передбачено розгляд питання щодо насильства в сім’ї,  його масштаби та прояви в Україні.

Окремо суддям-учасникам семінару буде представлено результати моніторингу судових ухвал у ситуаціях, пов’язаних із насильством щодо жінок.

У програму семінару також включено міні-лекції, демонстрацію відеороликів, виконання практичних завдань, дискусії, роботу з документами.