Національна школа суддів України

Запобігання поширенню мови ворожнечі

12 травня 2021 року проректор Володимир Мазурок провів онлайн–зустріч із Оленою Бондаренко, представницею Проєкту Ради Європи “Посилення доступу до правосуддя через несудові механізми правового захисту для жертв дискримінації, злочинів на ґрунті ненависті та мови ворожнечі в країнах Східного партнерства”, який є частиною програми “Партнерство заради належного врядування”, що фінансується Європейським Союзом та реалізується Радою Європи та спрямована на зміцнення врядування в регіоні Східного партнерства. Участь у зустрічі також взяла заступниця начальника відділу Марина Самофал.

У ході онлайнового спілкування обговорювалися питання щодо запобігання поширенню мови ворожнечі в Україні. Проректор ознайомив проєкт із основними напрямками діяльності установи, що дотичні до вказаної проблематики та відповів на запитання опитувальника, підготованого проєктом.

Зокрема, Національна школа суддів України розробила та проводить окремі курси для суддів щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, адже в більшості випадків справи щодо “мови ворожнечі” розглядаються Європейським судом через призму ст. 10 “Свобода вираження поглядів” та ст. 17 “Заборона зловживання правами” Конвенції. Крім того, проводяться заняття, на яких вивчаються питання запобігання дискримінації, гендерної рівності, злочинів на ґрунті ненависті.

Досягнуто спільного висновку, що запобігання поширенню “мови ворожнечі” є важливою темою для висвітлення у процесі підготовки кандидатів на посаду судді та суддів. З огляду на це, наступним кроком співпраці Національної школи суддів України та Проєкту Ради Європи стане обговорення можливості розробки тренінгу для суддів, сфокусованого на вивченні питань, пов’язаних з недопустимістю фактів “мови ворожнечі”.