Національна школа суддів України

Запобігання професійному вигоранню

30 вересня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Господарським судом міста Києва провела семінар для працівників апарату цього суду на тему: “Профілактика професійного та емоційного вигорання”.

Захід відбувся за участі заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидата психологічних наук Андрія Маслюка.

Мета навчання –  вивчення комплексу правил, вправ, методик, що допоможуть зберегти емоційну цілісність працівника апарату суду та дозволять виявляти стресостійкість у будь-яких умовах роботи та під час виникнення складних ситуацій. Заняття розпочалося із розгляду поняття “синдрому професійного вигорання”, визначення його видів, пошуку причин, що призводять до такого ефекту та виокремлення психологічних аспектів його поширення.

Учасники семінару детально опрацювали основні складові поняття синдрому “професійного” та “емоційного” вигорання, обговорили симптоми вигорання: фізичні прояви, соціально-поведінкові та психоемоційні ознаки.

Другу частину семінару було присвячено детальному вивченню та практичному опрацюванню методів профілактики і шляхів подолання професійного та емоційного вигорання.

Учасники семінару мали можливість перевірити зріз знань для самоконтролю за допомогою системи експрес-опитування, попрацювати у групах, виконати практичні завдання та презентувати їх аудиторії.

На завершення заходу присутні обмінялися думками та баченнями нестандартних методів боротьби із професійним вигоранням, отримали відповіді на запитання та корисні практичні поради від досвідченого психолога.