Національна школа суддів України

Запобігання та протидія ґендерно-обумовленому насильству в період конфлікту: комплексні підходи



15 серпня 2016 року проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок взяв участь у координаційній зустрічі з питань комплексного підходу до запобігання та протидії ґендерно-обумовленому насильству в період конфлікту, яка проходить у Київській області.

Дводенну коррдинацію проводить міжфракційне об'єднання “Рівні можливості” у співпраці з громадською організацією “Інформаційно-консультативний жіночий центр” за підтримки програми MАТРА у сфері європейської співпраці Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.
У зустрічі беруть участь судді, представники органів виконавчої влади, неурядових організацій, міжнародних проектів та програм.
 У ході зустрічі буде здійснено огляд нормативно-правових актів щодо запобігання і протидії ґендерно-обумовленого насильства в період конфлікту та їх застосування;
проведено аналіз поточного стану координації між органами правосуддя та Верховною Радою України щодо запобігання та протидії ґендерно-обумовленого насильства в період конфлікту.

У перший день дводенної зустрічі учасники в трьох групах обговорювали та з’ясовували питання про те, які є нормативно-правові акти щодо запобігання та протидії ґендерно-обумовленого насильства в період конфлікту, як вони реалізовуються, які повноваження мають відповідні органи влади. Учасники зустрічі вирішували, хто та що сьогодні може робити та робить у напрямку запобігання та протидії ґендерно-обумовленого насильства в період конфлікту згідно з нормативно-правовими актами або державної політики; як ефективно реагувати на випадок сексуального насильства в умовах конфлікту?
 У ході роботи груп було визначено перелік знань, навичок, умінь і досвіду, яких бракує для належного реагування на випадки ґендерно-обумовленого насильства в період конфлікту.


У другий день роботи учасники зустрічі мають обговорити міжнародні механізми та успішні практики комплексного підходу до запобігання та протидії ґендерно-обумовленого насильства в період конфлікту та можливості їх застосування в Україні.

У результаті зустрічі представників влади та громадських організацій будуть окреслені конкретні напрямки координації та потреби органів правосуддя в підвищенні ефективності в запобіганні та протидії ґендерно-обумовленого насильства в період конфлікту.