Національна школа суддів України

Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

20 вересня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України провела для працівників апарату Верховного Суду семінар “Законодавчі обмеження для суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України “Про запобігання корупції”

Захід проведено за участі професора кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата юридичних наук, доцента Ростислава Марчука.

Під час інтерактивної лекції з використанням презентації Power Point викладач ознайомив учасників із загальними засадами антикорупційної політики, детально зупинився на положеннях законодавчих обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, а також окреслив обмеження, визначені законодавством для державних службовців щодо одержання подарунків.

Учасники семінару обговорили поняття конфлікту інтересів, критеріїв визначення та розмежування потенційного та реального конфлікту, подискутували на тему способів запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Окрему увагу Ростислав Марчук приділив питанням щодо здійснення фінансового контролю у сфері запобігання корупції, охарактеризував проблемні питання заповнення антикорупційних декларацій та повідомлень, окреслив типові помилки при їх заповненні. Жвавий інтерес учасників викликало обговорення питання відповідальності за порушення вимог фінансового контролю, зокрема, за порушення обмежень, визначених Законом України “Про запобігання корупції”.

Під час семінару учасники висловили своє бачення перспектив застосування обмежень, передбачених Законом України “Про запобігання корупції”, зокрема, щодо працівників апаратів судів.

У підсумку заняття присутні обмінялися своїми думками та отримали відповіді на свої запитання і корисні практичні рекомендації від викладача.