Національна школа суддів України

Запровадження тренінгової форми при підвищенні кваліфікації суддів апеляційних судів

2 квітня  2015 року в Національній школі суддів України проведено пілотний тренінг “Комунікації судової влади”  для суддів апеляційних судів України  за підтримки давнього і надійного партнера Національної школи суддів України  –  проекту USAID “Справедливе правосуддя”.

Проректор з науково-дослідної роботи  Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України, Наталія Шукліна, відкриваючи захід, зазначила, що ефективна комунікація суду із суспільством є вимогою часу, шляхом у напрямку зміцнення довіри до судової влади. З метою реалізації Закону України “Про забезпечення права  на справедливий суд” Національна школа суддів України запроваджує тренінгові форми навчання для суддів  і працівників апаратів судів. У своїй промові проректор звернула  увагу присутніх на рішення Ради суддів України від 12 березня 2015 року № 14 за підсумками роботи міжнародної конференції “Зміцнення довіри до судової гілки влади через покращення комунікації”, яка відбулася 24–25 лютого цього року. 

Рада суддів України  рекомендувала  Національній школі  суддів України активізувати роботу щодо розгортання тематичних навчальних програм, семінарів для суддів із питань зв’язків із громадськістю; розроблення та впровадження програми дистанційного навчання для суддів із питань зв’язків із громадськістю в судах; впровадження дистанційного навчання для прес-секретарів  та працівників апаратів  судів із питань зв’язків із громадськістю; забезпечення програми навчання для підготовки суддів-спікерів. Також Наталія Шукліна подякувала керівництву проекту USAID  “Справедливе правосуддя” за плідну співпрацю та організацію тренінгу.

22 учасники тренінгу із зацікавленням опановували способи розв’язання проблемних питань, які виникають у суддів під час взаємодії з громадськістю та ЗМІ, а також питання  щодо комунікаційної стратегії суду, основних форм взаємодії судів зі ЗМІ, які допомагала їм засвоїти Наталія Петрова, заступник керівника проекту USAID  “Справедливе правосуддя”, відомий викладач і адвокат. 

Дискусії викликало обговорення питань кризових ситуацій у суді, антикризових комунікацій, реалізації комунікаційного плану суду як кроку до налагодження співпраці із громадськістю та ЗМІ. В аудиторії було проаналізовано міжнародні стандарти щодо комунікації судових органів зі ЗМІ, Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо надання через ЗМІ інформації про кримінальні процеси. Про практику  їх застосування  в Україні  розповів начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Володимир Куценко

Учасникам було запропоновано розробити план реагування на кризову ситуацію в суді. Розроблені у малих групах проекти планів були презентовані спікерами груп, після чого відбулося їх загальне обговорення.

Як зазначали учасники, інтерактивне навчання є для них дуже цінним досвідом, що сприятиме поліпшенню взаємодії судової влади з громадськістю через відкритість, доступність, забезпечення справедливого судочинства. Для досягнення цієї мети судді та працівники апаратів судів неодмінно докладуть зусиль. 

Тренінги з питань комунікації в рамках програми  навчального курсу “Комунікативна діяльність судів” Національна школа суддів України планує запроваджувати у практику підготовки як в очному, так і в дистанційному форматі. Висловлені під час пілотного тренінгу побажання щодо поглиблення розкриття низки питань будуть враховані робочою групою Національної школи суддів України, яка працює над розробкою і впровадженням зазначеного курсу.