Національна школа суддів України

Засідання Керівного комітету

9 листопада начальниця відділу міжнародного співробітництва Національної школи суддів України Тетяна Пустовойтова взяла участь в онлайн засіданні керівного комітету Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи, учасники якого проаналізували результати співпраці за останні півтора роки та обговорили плани спільних дій на наступний рік.

Основні партнери Проекту: з канадської сторони – Національний суддівський інститут та Офіс уповноваженого з питань федеральних судів; з української – Верховний Суд, Вища рада правосуддя, Рада суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Національна школа суддів України, Державна судова адміністрація України та Служба судової охорони, а також суди пілотних регіонів Одеської, Івано-Франківської, Хмельницької та Запорізької областей. Під час жвавого обговорення всіма партнерами були відмічені суттєві зрушення досягнуті в результаті співпраці.

У своєму виступі Тетяна Пустовойтова зосередила увагу на спільних розробках навчальних курсів для суддів з питань врегулювання спору за участю судді, за програмами якого НШСУ провела широкомасштабну підготовку суддів, які розглядають цивільні, адміністративні та господарські справи, та можуть використати цю процедуру у своїй повсякденній роботі. Також було відмічено розроблюваний курс щодо розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних із домашнім насильством; курс з питань дисциплінарної відповідальності судді; серії навчальних курсів з питань комунікацій судової влади для суддів-спікерів та прес-секретарів. Питання гендерної рівності, що є наскрізним у розробці навчальних курсів і аналітичній роботі, прикладами чого є розробка методики та підготовка звіту  щодо гендерного аналізу окремих процедур ВККСУ та навчальні курси щодо  гендерних аспектів діяльності суддів, обраних на адміністративні посади, гендерних аспектів комунікації тощо.