Національна школа суддів України

Засідання Керівного комітету Плану дій Ради Європи для України “Стійкість. Відновлення. Відбудова”

5 червня 2024 року в Києві ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у засіданні Керівного комітету Плану дій Ради Європи для України “Стійкість. Відновлення. Відбудова” на 2023–2026 роки, організованому Офісом Ради Європи в Україні.

Роботу засідання розпочали директор Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України Валентин Скуратовський та директор Директорату з координації програм Ради Європи д-р Клаус Нойкірх.

Під час засідання голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак зробив огляд стану реалізації та останніх досягнень у впровадженні Плану дій Ради Європи для України “Стійкість. Відновлення. Відбудова” на 2023–2026 роки. А старша радниця віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олена Сотник виступила із доповіддю щодо виконання рекомендацій Європейської комісії та ролі Ради Європи у підтримці реформ в Україні.

Виступаючи в рамках сесії “Права людини: досягнення та перспективи” Микола Оніщук зазначив, що метою нинішнього засідання є обговорення проміжних результатів та надання оцінки реалізації Плану дій Ради Європи для України “Стійкість. Відновлення. Відбудова”. Зокрема, Національна школа суддів України мала успішний досвід співпраці з більшістю проєктами Ради Європи, у ході якої було розроблено низку актуальних навчальних курсів для суддів і працівників судів. Для підготовки цих курсів було залучено менеджерів проєктів РЄ й визнаних європейських експертів. У межах Проєкту “HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни” представники Школи взяли участь у роботі фокус-групи щодо підготовки тренерів курсів HELP, а також тренінгу для тренерів з підготовки майбутніх тьюторів HELP. Наразі співпраця з цим проєктом реалізується шляхом перекладів на українську мову та запусків дистанційних курсів HELP для суддів. Крім того, за сприяння та підтримки проєктів Ради Європи НШСУ було проведено чимало тематичних вебінарів за участю міжнародних фахівців, а також організовано навчальні візити українських суддів до європейських інституцій суддівської освіти.

Насамкінець М. Оніщук наголосив, що наразі у системі правосуддя України відбуваються глибинні зміни, зокрема, завдяки підтримці з боку європейської спільноти. А тому є впевненість, що українська судова система у найближчому майбутньому відповідатиме усталеним правовим стандартам Європейського Союзу.

У фокусі уваги учасників засідання були питання щодо впровадження Європейської конвенції з прав людини, прав внутрішньо переміщених осіб та їх повернення, механізмів прав людини, освіти з прав людини, прав ветеранів (військовослужбовців), захисту свободи слова та свободи ЗМІ, сприяння гендерній рівності та боротьби з насильством щодо жінок, захисту прав дітей у воєнний та післявоєнний період, сприяння протидискримінації та зміцнення захисту прав національних та інших меншин, конституційного права і правосуддя, підтримки системи правосуддя, боротьби з економічною корупцією та кіберзлочинністю, пробації, підтримки належного урядування та реформ державного управління тощо.