Національна школа суддів України

Засідання місцевого Керівного комітету спільної програми Партнерство ЄС/РЄ заради належного врядування для країн Східного партнерства

6 червня 2024 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна взяла участь у засіданні Керівного комітету спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи “Партнерство заради належного врядування” 2023–2027 для підтримки країн Східного Партнерства.

Засідання відкрили та поінформували українських партнерів щодо процесу імплементації Програми “Партнерство заради належного врядування” голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, директор Директорату з координації програм Ради Європи д-р Клаус Нойкірх, директор Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України Валентин Скуратовський та керівник відділу “Належне управління і верховенство права” Представництва Європейського Союзу в Україні Асьєр Сантільян.

Далі відбулися тематичні сесії, упродовж яких представники установ-бенефіціарів мали змогу поінформувати про результати та пріоритетні напрями діяльності у межах поточних проєктів цієї Програми.

Наталія Шукліна у виступі зосередила увагу на співпраці Національної школи суддів України з регіональним проєктом Ради Європи “Доступ жінок до правосуддя: імплементація стандартів Ради Європи у сфері гендерної рівності та боротьби з насильством щодо жінок”. Зокрема, проректор поінформувала, що у травні-липні 2023 року у Будапешті (Угорщина) у межах Програми Ради Європи “Наставництво для фахівців у галузі права щодо доступу жінок до правосуддя” було проведено тренінг для за участі трьох суддів з України – судді Львівського апеляційного суду Ярослава Левика, голови Закарпатського апеляційного суду Ганни Фазикош та судді Вищого антикорупційного суду Олени Танасевич. А з жовтня 2023 року розпочалася річна Менторська програма за участі тренерів, які пройшли навчання у вересні в місті Будапешт. Наприкінці цієї програми заплановано проведення (жовтень 2024 року) оцінювальної зустрічі. Крім того, у квітні 2024 року в місті Львові в рамках згаданої Програми Школою проведено семінар “Питання доступу жінок до правосуддя в рамках ґендерної компетенції судді. Цивільні аспекти” для суддів місцевих загальних судів. Наразі обговорюється можливість організації найближчим часом онлайн-семінару з цієї ж тематики для суддів і працівників апаратів судів з інших регіонів України. У межах співпраці представники НШСУ у квітні цього ж року в Брюсселі (Бельгія) взяли участь у другому засіданні Технічного комітету Проєкту, на якому було презентовано результати вже проведених спільних заходів та представлено план роботи даного проєкту на наступний період, – резюмувала проректор.

Н. Шукліна також висловила слова вдячності представникам проєктів/програм Європейського Союзу та Ради Європи за всебічну підтримку освітньої діяльності Національної школи суддів України та українського народу у ці непрості для країни часи.