Національна школа суддів України

Засідання робочої групи з лінгвістики Європейської мережі суддівської освіти

11 вересня 2020 року відбулося засідання робочої групи з лінгвістики Європейської мережі суддівської освіти (EJTN). У заході взяли участь начальник відділу міжнародного співробітництва  НШСУ Тетяна Пустовойтова та головний спеціаліст цього відділу Тіна Міндрул.

Під час засідання Головою Секретаріату EJTN Маркусом Брюкнером були висвітлені результати тренінгів, проведених в рамках мовної освіти суддів в умовах карантину та обговорені навчальні посібники, розроблені робочою групою: “Лінгвістичні питання кримінального права”, “Мова сфери кіберзлочинності”, “Мова порівняльного правознавства”, підручники “Англійська мова у сфері захисту прав людини”, “Англійська та французька мови для правового співробітництва з цивільних питань” та Лінгвістичний посібник з питань захисту даних.

Учасники засідання поділилися досвідом мовної підготовки суддів та прокурорів у різних країнах Європи.

У свою чергу, Тетяна Пустовойтова розповіла про досвід НШСУ щодо навчальних курсів, які розроблені та викладаються НШСУ для кандидатів на посаду судді, суддів та працівників апарату судів стосовно підвищення обізнаності з питань мови судово-процесуальної сфери з наголосом на змінах і доповненнях українського правопису, які відбулися в нашій країні. 

На завершення засідання учасники узгодили плани на 2021 рік та стратегію розробки лінгвістичного посібника з питань сімейного права.