Національна школа суддів України

Застосування адміністративними судами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини

4–5 вересня 2013 року в місті Севастополі Національна школа суддів України спільно з Вищим адміністративним судом України, проектом Twinning “Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні” та координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Норвегії проводить періодичне навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації та підготовку працівників апаратів зазначених судів  на тему: “Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та практика Європейського суду з прав людини”.


Учасників семінару привітав проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок.

Привітання суддям та працівникам апаратів адміністративних судів висловили суддя Вищого  адміністративного суду України Олександр Ситников, заступник голови Севастопольського апеляційного адміністративного суду Ольга Дугаренко та національний менеджер проектів координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька.

На відкритті семінару Володимир Мазурок наголосив, що Національна школа суддів України розуміє значення підготовки висококваліфікованих кадрів для судової системи та важливість її ролі в підвищенні ефективності та якості здійснення правосуддя в Україні.

Для проведення підготовки суддів Національна школа суддів України залучає високопрофесійний суддівський викладацький склад.

Викладачами Національної школи суддів України є  судді Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих судів загальної юрисдикції, досвідчені працівники апаратів судів, Державної судової адміністрації та її територіальних управлінь, видатні науковці, вчені та відомі артисти.

З метою вирішення нагальних потреб у підготовці професійних кадрів для судової системи Національна школа суддів України використовує кращий світовий досвід та залучає недержавні фінанси. Для реалізації своєї мети Національна школа суддів України налагоджує зв’язки та співробітництво з міжнародними організаціями, проектами та програмами міжнародної технічної допомоги, посольствами країн, акредитованими в Україні, іноземними закладами суддівської освіти.

Семінар для суддів та працівників апаратів адміністративних судів на тему: “Застосування Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду  з прав людини”  організований та проводиться Національною школою суддів України спільно з Вищим адміністративним судом України,  проектом Twinning “Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні” (Компонент С “Підвищення спроможності у проведенні навчання для потреб методичної допомоги у сфері адміністративного судочинства”), координатором проектів ОБСЄ в Україні та фінансується Європейським Союзом.

Національна школа суддів України щиро вдячна всім партнерам, які спільно працюють над підвищенням ефективності діяльності судової системи України.

Володимир Мазурок також зазначив, що в першому півріччі 2013 року підготовку в Національній школі суддів України пройшли призначені на посаду судді вперше – 985 суддів, з яких 224 судді окружних адміністративних судів; обрані на посаду безстроково – 609 суддів.  Пройшли підготовку 204 судді, які призначені на адміністративну посаду.

Усього за цей період пройшли підготовку та періодично навчалися з метою підвищення рівня кваліфікації 8212 суддів та працівників апаратів судів.

Ці цифри засвідчують очевидність позитивних тенденцій у діяльності Національної школи суддів України!

Можливість отримання досвіду та використання напрацювань зарубіжних колег є дуже важливим напрямком роботи у становленні Національної школи суддів України, як самостійного та незалежного органу суддівської освіти. Саме тому Національна школа суддів України важливу увагу приділяє міжнародній співпраці і щиро покладається на можливості міжнародних проектів залучати європейських експертів до розробки навчальних програм та видання навчально–методичних посібників для суддів та кандидатів на посаду судді.

Національна школа  суддів України відкрита до вивчення досвіду кращих європейських закладів суддівської освіти та вважає за необхідне залучати до стажувань у таких закладах своїх працівників та викладачів.

Для проведення семінару викладачами також запрошено експерта проекту  Twinning, державного радника Франції Іва Дутрійо, суддю Вищого адміністративного суду України Тетяну Стрелець, суддю Вищого адміністративного суду України у відставці Олександра Гашицького, суддю Миколаївського окружного адміністративного суду Віталія Брагара, суддю Харківського окружного адміністративного суду Людмилу Волкову, експерта Координатора проектів ОБСЄ в Україні Назара Кульчицького.

         Учасники семінару переглянули відеофільм про діяльність Європейського суду з прав людини, який прокоментувала начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Тетяна Фулей. Вона звернула увагу на ряд питань, які порушені в ньому, зокрема, на межі поширення дії Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та на те, що цією Конвенцією гарантуються права і свободи усім громадянам.


         Слухачам Національної школи суддів України, які беруть участь у семінарі, було роздано видання “Застосування практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві: Роздаткові матеріали.                 – К.:ВАІТЕ, 2013. – 56 с.”, авторкою якого є Тетяна Фулей.

Семінар буде тривати два дні та після його закінчення кожному слухачу, який його пройшов, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.