Національна школа суддів України

Застосування ЄКПЛ адміністративними судами

24 лютого 2016 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для суддів окружних адміністративних судів на тему: “Застосування статей 6, 8, 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини адміністративними судами України”.

Відкриваючи захід, директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець наголосив на актуальності цієї тематики для суддів адміністративних судів та представив учасникам  семінару викладачів: суддю Харківського окружного адміністративного суду Людмилу Волкову, суддю Апеляційного суду Одеської області у відставці Антоніну Фадєєнко, суддю Одеського окружного суду Оксану Бойко, адвоката, доцента кафедри Конституційного права Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова Катерину Кармазіну, голову Одеського апеляційного адміністративного суду Андрія Бітова та голову Одеського окружного адміністративного суду Олега Глуханчука.

Під час семінару учасники переглянули відеоінтерв’ю з Ганною Юдківською, фільм про Європейський суд з прав людини; ознайомилися зі статистикою виконання Україною зобов’язань за ЄКПЛ на поточний стан та з перспективою їх реформування; розглянули Європейські стандарти справедливого суду, можливості їх застосування в адміністративному судочинстві України; проаналізували судову практику щодо застосування законодавства у сфері реалізації права на доступ до публічної інформації за статтею 10 Конвенції, а також детально ознайомились та розібрали справу “Олександр Волков проти України”, після чого виконали практичні завдання та тестування.

Ураховуючи думки учасників семінару, можна із впевненістю сказати, що семінар пройшов насичено та змістовно, а тема застосування ЄКПЛ та практики ЄСПЛ є  актуальною для суддів.