Національна школа суддів України

Застосування головами судів ґендерно–чутливих підходів

17 липня 2020 року Національна школа суддів України в рамках періодичного навчання суддів, обраних на адміністративні посади в судах, з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації у співпраці з українсько–канадським Проєктом підтримки судової реформи провела онлайн-семінар на тему: “Ґендерні аспекти діяльності суддів, обраних на адміністративні посади”.

Викладачами були розробники зазначеного курсу — начальник відділу науково–методичних досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей та суддя Львівського окружного адміністративного суду, тренер НШСУ Ростислав Москаль.

Керівник Проєкту підтримки судової реформи Любомир Маркевич зазначив, що Проєкт кілька років надає сприяння Національній школі суддів України у сфері періодичного навчання голів судів із ґендерних питань. Так, за час співпраці було організовано і проведено 5 подібних заходів для голів судів 5 областей. Тема ґендеру є дуже важлива у сфері правосуддя. В рамках Проєкту готується посібник для голів судів, частиною якого є і тема ґендерних аспектів у діяльності голів судів, як під час здійснення правосуддя, так і у якості судового менеджера (адміністратора) під час прийняття управлінських рішень.

Для досягнення навчальних цілей програма та зміст навчального курсу були адаптовані для проведення семінару в режимі онлайн з використанням платформи Zoom. Були використані презентації у форматі PowerPoint, виконання практичних завдань здійснювалося з поділом на групи в онлайн-кабінетах, перегляд відеороликів із сюжетами з ґендерно чутливих питань з наступним обговоренням, експрес–опитування й обмін досвідом тощо.

Семінар спрямований головним чином на отримання та закріплення знань щодо:

  • понятійного апарату (відмінності понять “ґендер” і “стать”)
  • форм і проявів дискримінації
  • алгоритму розгляду скарг щодо дискримінації, сформованого практикою Європейського суду
  • застосування законодавства щодо забезпечення ґендерної рівності та запобігання й протидії дискримінації з урахуванням міжнародних зобов’язань тощо,

а також розвиток умінь і практичних навичок, зокрема

  • ідентифікації ґендерно–чутливих ситуацій
  • застосування алгоритму розгляду скарг щодо дискримінації за ознакою статті
  • належного реагування на прояви упередженості за ознакою ґендеру як у судовому процесі, так і при здійсненні функцій голови суду;
  • застосування ґендерно–чутливих підходів при виконанні адміністративних функцій у суді, організації роботи суду та у процесі розгляду справ.

Цей захід є шостим для суддів, обраних на адміністративні посади в судах і першим онлайн.