Національна школа суддів України

Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя

24–25 листопада 2014 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Верховним Судом України, Вищим адміністративним судом України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Канади в рамках проекту Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” провело періодичне навчання суддів місцевих загальних  та  апеляційних  судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

Для участі у семінарі прибули судді місцевих загальних  та  апеляційних судів Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської  та Сумської областей.

Вітальними словами семінар відкрили суддя Верховного Суду України Єлизавета Ковтюк, директор Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна, начальник  відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України Тетяна Фулей, експерт проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” Назар Кульчицький,  суддя Апеляційного суду Львівської області Наталія Курій та суддя, заступник голови Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторія Бучківська.

Під час семінару учасники обговорили умови обмеження прав людини і основоположних свобод  через призму законності та за умови дотримання балансу інтересів, навчилися давати оцінку обґрунтованості клопотань про обрання запобіжного заходу та втручання у права, гарантовані ст. ст. 5 та 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також увагу слухачів було зосереджено на особливості обмеження прав, передбачених ст.ст. 3, 5, 8 Конвенції в аспекті складних умов сьогодення; продемонстровано алгоритм пошуку інформації щодо рішень та ухвал Європейського суду з прав людини на сайтах Міністерства юстиції України, Національної школи суддів України та ін. (в розрізі тем, країн, статей, узагальнень, статистичних даних); ознайомлено зі статистичними даними щодо звернень та виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини.

Повний текст програми підготовки  суддів  місцевих загальних та апеляційних судів областей розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка” .

Після закінчення семінару всім суддям, які були на ньому присутні, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Оксана Польна) спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

фотогалерея