Національна школа суддів України

Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в національній судовій практиці

1 листопада 2021 року відбулося відкриття дистанційного курсу Help “Вступ до ст. 5 Право на особисту свободу та недоторканість”. Національна школа суддів України вже вдруге проводить навчання суддів у співпраці з проєктом Ради Європи “Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України”.

З вітальними словами до учасників та учасниць звернулись менеджерка Проєкту Тетяна Соколан та заступниця начальника відділу підготовки викладачів(тренерів) Тамара Закревська

З можливостями для підвищення потенціалу суддів з Європейською програмою навчання у сфері прав людини для представників юридичних професій (HELP) ознайомила Крістіна Хохлова, координаторка проєкту HELP, Генеральний директорат прав людини та верховенства права Ради Європи. Вона зазначила, що Програма HELP спрямована саме на надання високоякісних і індивідуалізованих інструментів навчання для всіх європейських юристів.

Група учасників дистанційного курсу сформована Національною школою суддів із 25 слідчих суддів, які будуть навчатися протягом восьми тижнів. Тьютором курсу є суддя-тренер Павло Пархоменко, який спільно з  експертами Help брав участь у адаптації навчальних матеріалів до національного законодавства та доповнив їх актуальною судовою практикою. Під час установчого семінару він ознайомив учасників з особливостями застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в національній судовій практиці та вступу у статтю 5 Конвенції та звернув увагу на труднощі, які виникають у судовій практиці. Спільно з Тамарою Закревською вони визначили цілі, строки та діяльність у межах курсу та вказали на особливості навігації курсом.

5 листопада 2021 року відбудеться відкриття курсу “Досудове розслідування та ЄКПЛ ”. Реєстрація на курс тут

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdUzyr0jcbaOR9oCyzKBOj5tIFBD5oXNdSyPFxnhtvPCdVrww/viewform?usp=sf_link