Національна школа суддів України

Застосування Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини адміністративними судами

3–4 листопада 2016 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на семінарі на тему: “Застосування Конвенції з прав людини і основоположних  свобод та практики Європейського суду з прав людини адміністративними судами.

Директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець, суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Лариса Зуєва, суддя, заступник голови та судді Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва, Оксана Бойко, Людмила Юхтенко привітали слухачів та ознайомили із програмою заходу.

Розпочато захід із висвітлення мети семінару, навчальних цілей, принципів та ознайомчих вправ “Мікрофон – самопрезентація”, “Гора – очікування учасників семінару”.

У перший день заходу слухачі переглянуть фільми про Європейський суд з прав людини та “Умови прийнятності заяви”, розглянуть концепцією Європейського механізму захисту прав людини, основні аспекти виконання рішень Європейського суду з прав людини  та здійснення контролю за їх виконанням, ознайомляться з вихідними засадами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, її структурою та змістом. Окрім того, помічники суддів проаналізують застосування Конвенції та практики Європейського суду в національній правовій системі України, сучасні проблеми застосування Конвенції адміністративними судами, детально зупиняться на розгляді особливостей застосування окремих принципів діяльності Європейського суду з прав людини. Наприкінці першого дня семінару  учасники переглянуть відео щодо пошуку рішень та ухвал Європейського суду на ресурсах  HUDOC та отримають практичні поради від викладачів щодо пошуку рішень та ухвал ЄСПЛ.

Протягом другого дня семінару увагу помічників суддів буде зосереджено на вивченні ст. 1 Першого протоколу ЄКПЛ, зокрема на розгляді понятійного апарату застосування ст. 1 Першого протоколу, автономного тлумачення майна, критеріїв утручання у право “мирно володіти” майном  та контролю за використанням такого майна.

Слід зазначити, що семінар буде насичено груповими та рольовими іграми, практичними завданнями  та тестуваннями, обговоренням та дискутуванням.