Національна школа суддів України

Застосування міжнародних стандартів судової практики

27 листопада 2014 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Харківською правозахисною групою і Європейською комісією проведено періодичне навчання суддів судових палат у кримінальних справах  апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Міжнародні стандарти судової практики”.

Вітальними словами семінар відкрили начальник відділу вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та  судово-медичний експерт вищої категорії Микола Тагаєв.

Для проведення періодичного навчання викладачами запрошено судово-медичного експерта вищої категорії Миколу Тагаєва,  правових експертів Харківської правозахисної групи Наталію Охотнікову та Айгуль Муканову,  асоційованого партнера юридичної фірми Андрія  Крістенка.

Під час семінару Микола Тагаєв обговорив із суддями судово-медичні  докази застосування катувань та розслідування скарг на жорстоке поводження.

Наталія Охотнікова зосередила увагу суддів на підходах Європейського суду з прав людини за статтею 6 Європейської Конвенції з прав людини у  кримінальних справах, а Андрій Крістенко розглянув із суддями застосування статті 5 Конвенції  Європейської Конвенції з прав людини.

Викликав дискусію виступ Айгуль Муканової щодо вимог статті 3 Європейської конвенції з прав людини стосовно забезпечення життя та здоров’я людей, які знаходяться під вартою та позбавлені волі.

Повний текст програми періодичного навчання розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення семінару кожному судді, який був на ньому присутній, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.