Національна школа суддів України

Застосування норм сімейного права: практика та проблеми

Застосування норм сімейного права:

практика та проблеми

 

17 жовтня 2014 року в місті Кіровограді Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Кіровоградської області проведено періодичне навчання суддів місцевих загальних судів та суддів Апеляційного суду Кіровоградської області з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Практика судового розгляду спорів, що виникають із сімейних правовідносин”.

У семінарі взяли участь 18 суддів Апеляційного суду Кіровоградської області та 31 суддя місцевих загальних судів Кіровоградської області.

Вітальними словами періодичне навчання відкрили голова Апеляційного суду Кіровоградської області Валерій Драний, заступник голови Апеляційного суду Кіровоградської області Станіслав Кіселик та головний спеціаліст Дніпропетровського регіонального відділення Ніна Свічкар.

Для проведення семінару викладачами запрошено суддів Апеляційного суду Кіровоградської області: Віктора Потапенка, Олену Чорнобривець та Миколу Суржика.

Під час семінару судді обговорили висновки Верховного Суду України, викладені в рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п.1 ч.1 ст. 355 Цивільного процесуального кодексу України.

Окрім того, також було розглянуто проблемні питання та практику дотримання судами норм, що виникають при розгляді судами цивільних справ про майнові спори між подружжям; дотримання норм сімейного законодавства при розгляді справ про шлюб та розірвання шлюбу, особливостей розгляду справ про зобов’язання по утриманню дітей, повнолітніх сина або дочки, другого з подружжя, батьків; відповідальності за невиконання аліментних зобов’язань та про визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав.

Після закінчення семінару кожному слухачу, який був на ньому присутній, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.


Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням (директор – Алла Баштанник) спільно з Апеляційним судом Кіровоградської області (голова – Валерій Драний).