Національна школа суддів України

Застосування практики ЄСПЛ та її вплив на українське правосуддя

1 грудня 2021 року розпочав роботу дводенний X Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини, організований Координатором проектів ОБСЄ в Україні у межах проєкту “Підтримка професійного навчання суддів” і проєктом Ради Європи “Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя” спільно з юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка, Верховним Судом та Національною школою суддів України.

Вітальними словами форум розпочали старша координаторка програм, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Карін Рьольке, голова Офісу Ради Європи в Україні, представник Генерального Секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва РЄ Стен Ньорлов, голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, проректор Львівського національного університету імені Івана Франка Сергій Різник та керівниця відділу Управління програм співробітництва Департаменту впровадження прав людини, правосуддя та стандартів правового співробітництва Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Марьяна Кіко.

У своєму виступі Микола Оніщук, зокрема, відмітив, що Україна вже більше 20 років долучена до загальноєвропейської системи цінностей щодо гарантування прав людини, ратифікувавши у 1997 році Конвенцію захисту прав людини і основоположних свобод. За цей час судова практика Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) стала надійним орієнтиром для реформування правової системи України в цілому та системи правосуддя зокрема. Водночас, доводиться констатувати, що останні роки Україна не виходить з топ-5 держав за кількістю звернень та має значну кількість ідентифікованих ЄСПЛ порушень прав людини. В тому числі йдеться про правові проблеми масштабного характеру, що не вирішуються у процесі виконання рішень протягом тривалого періоду часу. Тому наразі надзвичайно важливо, щоб судова влада була сама спроможна формувати стандарти високої правничої культури і практично втілювати кращі доброчесні практики, які підкріплюватимуться ґрунтовною нормативною базою.

Крім того, Микола Оніщук наголосив, що Національна школа суддів України в рамках заходів суддівської освіти докладає чималих зусиль з підвищення фахового рівня суддів в частині підготовки якісних (змістовно і структурно виважених) судових рішень. Постійно відслідковує новітню практику ЄСПЛ та включає відповідні теми до навчальних курсів при підготовці кадрів для системи правосуддя. У навчальних заходах робиться значний акцент на практиці цього суду задля забезпечення правильного тлумачення чинного національного законодавства у дусі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, щоб вже зараз віднайти належні юридичні засоби захисту порушених прав людини можливостями національної судової системи.

Як і минулого року, цьогорічний форум проходить у форматі відеоконференції. До його роботи долучилися понад 200 національних суддів та суддів Європейського суду з прав людини, правників, науковців, представників неурядових організацій, міжнародних та національних експертів у галузі захисту прав людини.

Цього року у фокусі уваги учасників та учасниць форуму будуть питання щодо сучасної практики Європейського суду з прав людини в контексті доступу до суду та ролі судової влади у забезпеченні здійснення правосуддя та захисту прав людини відповідно до Європейської конвенції з прав людини, впливу пандемії COVID-19, у тому числі обов’язкової вакцинації, на реалізацію і забезпечення прав людини та гендерної рівності й протидії домашньому насильству у світлі практики ЄСПЛ.

З основними доповідями на форумі виступили Ганна Юдківська, суддя Європейського Суду з прав людини “Допустимість доказів. Засвоєні уроки”, Петро Рабінович, професор кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету імені Івана Франка “Страсбурзький суд як політолог”, Латіф Гусейнов, суддя Європейського суду з прав людини “Право на суд, встановлений законом: останні зміни у прецедентній практиці ЄСПЛ”, Армен Арутюнян, суддя Європейського суду з прав людини “Прецедентне право ЄСПЛ з питань оцінювання доброчесності державних службовців” (повну програму виступів спікерів форуму можна переглянути за посиланням).

Національну школу суддів України на форумі вже традиційно представляють проректорка Наталія Шукліна і начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково–методичного забезпечення суддівської освіти, експертка Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Тетяна Фулей, яка виступить із доповіддю щодо гендерної компетентності судді як гарантії доступу до правосуддя у заключній частині форуму.

Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини – це платформа для обговорення важливих питань щодо застосування практики ЄСПЛ та її впливу на Україну для усіх гілок державної влади в Україні, суддів ЄСПЛ, правників, науковців, неурядових організацій та експертів у галузі захисту прав людини. З часу започаткування форуму в 2012 році понад три тисячі фахівців узяли участь у заході в форматі офлайн/онлайн.