Національна школа суддів України

Застосування практики Європейського суду з прав людини апеляційними судами

22 січня 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області було проведено періодичне навчання суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя (стаття 6)”.

У семінарі взяли участь 38 суддів.

Вітальними словами семінар відкрили голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач, заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Вікторія Міхеєва та директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення семінару було запрошено суддів Апеляційного суду Дніпропетровської області Віру Гайдук та Тетяну Красвітну.

Під час семінару судді розглянули питання щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя (стаття 6),  переглянули фільм про Європейський суд з прав людини та обговорили його.

Окрім того, учасники семінару переглянули презентацію щодо практики розгляду справ щодо позитивних і негативних зобов’язань держави за Конвенцією.

Цікавими були міні-лекція та дискусія щодо змісту права на справедливий суд у цивільному процесі (стаття 6 Конвенції).

Судді отримали роздаткові матеріали: “пілотні” рішення ЄСПЛ щодо України та список інших актуальних рішень ЄСПЛ.

Після закінчення семінару кожному судді, який брав у ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник) спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області (голова – Наталія Деркач).