Національна школа суддів України

Застосування права ЄС у судовій практиці: європейський досвід для української перспективи

28–29 січня 2021 року в місті Києві ректор Микола Оніщук взяв участь у міжнародній онлайн-конференції “Застосування права ЄС у судовій практиці: європейський досвід для української перспективи”, організованій проєктом Європейського Союзу “Право-Justice” у співпраці з Верховним Судом.

Вітальними словами роботу конференції відкрили головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов.

У виступі Микола Оніщук дав короткий аналіз судової практики, яка переконливо свідчить про те, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС є частиною національного законодавства України, а  її положення мають імперативний характер. Разом із тим, згідно Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов’язання, зокрема, забезпечувати поступову адаптацію свого законодавства до права ЄС (acquis EC), відповідно до напрямів, визначених у цій угоді, та має забезпечувати ефективне її виконання.

Водночас ректор відмітив, що українським суддям бракує спеціальних знань щодо права ЄС. І проведення цієї міжнародної конференції сприятиме набуттю нових знань та навичок у цій сфері, а Національною школою суддів України в рамках співпраці між Верховним Судом і міжнародними проєктами уже розробляються курси з права ЄС із залученням провідних міжнародних експертів та національних фахівців.

Конференція сформована з двох сесій, у ході яких міжнародні та національні експерти, українські та європейські науковці спільно з суддями-практиками обговорять питання присвячені темам застосування права ЄС, практики Суду ЄС та Угоди про асоціацію Україна-ЄС у судовій практиці українських судів. Також учасників буде ознайомлено з польським та угорським досвідом щодо імплементації права ЄС та застосування права ЄС у судочинстві.

Від Національної школи суддів України у конференції також взяли участь проректорка Наталія Шукліна, начальниці відділів Тетяна Фулей та Тетяна Пустовойтова.