Національна школа суддів України

Застосування штучного інтелекту в системі правосуддя

30 червня 2021 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих та апеляційних судів всеукраїнський онлан–семінар Штучний інтелект: що потрібно знати суддям.

Розпочали роботу дистанційного всеукраїнського заняття проректор Володимир Мазурок і виконувач обов’язків директора Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який надалі модерував ходом семінару.

У вступній презентації Володимир Мазурок зазначив про створення в Національній школі суддів України умов для розвитку сучасних засобів підготовки працівників системи правосуддя та електронізації суддівської освіти. Серед стратегічних напрямів здійснення підготовки висококваліфікованих кадрів для системи правосуддя Національна школа суддів України вбачає розвиток дистанційної підготовки та всебічне використання новітніх форм і методів у ході проведення занять.

Суддя Володимир Гевко розповів про практичний досвід застосування електронного судочинства під час здійснення правосуддя в першій інстанції.

Практичну заінтересованість у суддів викликала презентація щодо концепції побудови Єдиної судової інформаційно–телекомунікаційної системи (ЄСІТС), роботи в ЄСІТС: підсистеми “Електронний суд”, модулю “Електронний кабінет”, реєстрації процесуальних документів, що надійшли через підсистему “Електронний суд”, а також роботи з електронною справою та створення електронних документів, яку зробив начальник відділу супроводу онлайн–сервісів Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль.

Про першочергові завдання Вищої ради правосуддя щодо подальшого вдосконалення системи правосуддя України, функціонування електронного суду та застосування штучного інтелекту в системі правосуддя зробив презентацію виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький.

Онлайнові презентації провели  кандидати юридичних наук Тетяна Цувіна, Олександр Радутний, в яких висвітлили питання створення онлайн судів та онлайн вирішення спорів у контексті міжнародного стандарту доступності правосуддя; адаптації кримінального та цивільного права у зв’язку з досягненням науково–технічного прогресу (штучний інтелект, DAO та цифрова людина).

Актуальні питання у сфері використання комп’ютерів, систем і комп’ютерних мереж, кібербезпеки та прав працівників суду в мережі Інтернет розкрив суддя Михайло Зімін.