Національна школа суддів України

Застосування суддями апеляційних судів положень Кодексу суддівської етики

17 квітня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність”.

Розпочав тренінг викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України  Олександр Коротких (модератор тренінгу), який ознайомив суддів з метою та завданнями курсу і провів експрес–опитування за допомогою клікерів щодо уявлень учасників про природу суддівської етики.  

Начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова (модератор тренінгу) під час свого виступу розкрила зміст першого модулю “Суддівська етика: міжнародні стандарти та національне законодавство” і зосередила увагу на обговоренні актуального питання щодо розуміння необхідності дотримання норм міжнародного і національного законодавства та правил етичної поведінки судді. Під час опрацювання другого модулю судді переглянули відео, обговорили його та взяли участь у “мозковому штурмі”. Олександр Коротких залучив суддів до виконання низки практичних завдань. Обговорення теми третього модулю викликало жваву дискусію. Суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області, кандидат юридичних наук Костянтин Медведєв розповів про норми поведінки в позасудовій діяльності, побудовані з урахуванням особливостей професійної діяльності судді. Під час презентації судді обговорили необхідність самообмежень в особистому та громадському житті, удосконалили навички вирішення етичних дилем. Активно пройшло виконання суддями творчого завдання “Що таке доброчесність?”.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.