Національна школа суддів України

Застосування цивільного процесуального законодавства в судах першої інстанції

2 червня  2017 року в  місті Чернівцях  місцевим  регіональним відділенням  Національної  школи суддів України проведено всеукраїнський  семінар у формі круглого столу з метою підвищення рівня  кваліфікації суддів місцевих загальних  судів на тему: “Застосування цивільного процесуального законодавства  при розгляді справ у суді першої  інстанції  (роз’яснення Пленуму Верховного Суду України № 2 від 02.06.2009)”.

Відкрив  семінар та ознайомив учасників з метою і регламентом заходу директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник.

У семінарі взяли участь 30 суддів місцевих судів Дніпропетровської,  Житомирської,  Луганської, Рівненської, Хмельницької, Херсонської, Полтавської областей.

Провели семінар судді    Апеляційного суду Чернівецької області  Наталія Височанська, Ігор Лисак  та Наталія Половінкіна, суддя Апеляційного суду Чернівецької області  у відставці Валентина Чупікова та  доцент кафедри правосуддя Чернівецького національного університету
ім. Ю.Федьковича, кандидат  юридичних наук Ауріка Паскар.

Семінар розпочався з інтерактивної доповіді щодо відкриття провадження в  цивільній справі, після якої судді обговорили  проблеми, які виникають, коли позовну заяву залишено без розгляду та руху.

 Викладачі звернули увагу учасників  заходу на проблемні аспекти , визначені в роз’ясненнях Пленуму Верховного Суду України № 2 від 02.06.2009, зокрема на процесуальні строки розгляду цивільних справ, особливості розгляду заяви про забезпечення позову та забезпечення  цивільного позову.

Окрім того, судді розглянули актуальні питання, що виникають   при  застосуванні норм ЦПК під час розгляду цивільних справ, проаналізували тексти судових рішень під кутом зору критеріїв якості, правосудності, умотивованості, обговорили актуальні питання щодо чіткого і правильного визначення предмету та фактичних обставин справи, правовідносин і законодавства, що їх регулює.

Після закінчення семінару судді поділилися враженнями та висловили  свої побажання і пропозиції щодо семінару.

Із повними текстом програми семінару  можна ознайомитись на веб-сайті Національної школи суддів України.