Національна школа суддів України

Застосування законодавства щодо примусового повернення та видворення шукачів захисту

15 лютого 2019 року в місті Чернігові Національна школа суддів України спільно з благодійним фондом “Право на захист” провела семінар– практикум для суддів місцевих загальних судів “Примусове повернення та видворення шукачів захисту: особливості національного і міжнародного законодавства, практичні аспекти”.

Роботу семінару–практикуму розпочали радник з правових питань (УВКБ ООН) Дмитро Плечко та начальник відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення (ДМС України) Віктор Данилюк.

Викладачами на семінарі–практикумі працювали провідні правники України Юлія Яхно, Юрій Курилюк, Станіслав Красник і Тухан Едієв, які зосередили увагу суддів на особливостях розгляду судом справ про примусове повернення та видворення з урахуванням міжнародних норм та особливості застосування положень міжнародних конвенцій у процесі примусового повернення та видворення шукачів захисту.

Корисним для практичного застосування в ході здійснення судочинства було опрацювання практичних аспектів процедури повернення осіб відповідно до Угоди про реадмісію від 18.06.2007 р. та обговорення положень статей 6 і             13 Конвенції про захист прав людини при виконанні рішень про примусове повернення та видворення. 

У процесі модерованої дискусії судді висловлювали свої думки з приводу предмета обговорення, виконували індивідуальні практичні завдання, збагатили свій професійний досвід.

Повний текст програми семінару-практикуму розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.