Національна школа суддів України

Застосування законодавства у сфері захисту прав ВІЛ–позитивних осіб

10 серпня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з міжнародним проєктом ПРО ООН провела всеукраїнський онлайн–семінар для суддів “Проблемні аспекти, що виникають при розгляді кримінальних проваджень, передбачених ст. 130, 132 КК України. Захист прав ВІЛ-позитивних осіб та осіб, хворих на інші невиліковні хвороби”.

Роботу дистанційного семінару розпочали проректор Володимир Мазурок та регіональна координаторка ПРО ООН Розмарі Кумвенда, які акцентували увагу суддів на необхідності підвищення рівня усвідомленості щодо проблем людей, які живуть із ВІЛ та іншими невиліковними хворобами.

Суддя Лариса Радуцька зосередила увагу колег на актуальних аспектах кримінальної відповідальності за зараження або свідоме поставлення іншої особи в небезпеку, особливості кваліфікації кримінальних правопорушень про розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту або іншої невиліковної хвороби.

До розроблення матеріалів зазначеного семінару було залучено суддю Шевченківського районного суду міста Києва Ларису Радуцьку, представників Проєкту ПРО ООН і працівників відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольгу Короткову, Юлію Найденко, Юлію Герус та Богдана Остудімова.

У другій сесії дистанційного заняття докторка юридичних наук Ірина Сенюта презентувала аналітичний збірник судової практики у сфері ВІЛ,СНІДУ, туберкульозу в Україні, а національні та міжнародні експерти зробили доповіді про  сучасний стан доступу до лікування, суспільного життя, правосуддя вразливих верств населення.

У ході онлайнового семінару судді поглибили знання щодо застосування законодавства у сфері захисту прав ВІЛ–позитивних осіб та осіб, хворих на інші невиліковні хвороби та обговорили судову практику.