Національна школа суддів України

Застосування запобіжних заходів: практика Європейського суду з прав людини та вивчення положень Конвенції

24 червня 2015 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області проведено періодичне навчання суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування запобіжних заходів: практика Європейського суду з прав людини та вивчення положень Конвенції”.

Для участі в семінарі прибуло 50 суддів місцевих загальних судів  Дніпропетровської області.

Вітальними словами підготовку відкрили голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач, заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірина Живоглядова та головний спеціаліст Дніпропетровського регіонального відділення Ніна Свічкар.

Для проведення семінару запрошено заступника голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірину Живоглядову та суддю цього ж суду Ніну Коваленко.

Під час семінару судді розглянули особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов’язаного з триманням під вартою, процедурні гарантії запобігання жорстокому поводженню та провели огляд недоліків практики застосування запобіжних заходів і вимоги у цьому контексті нового Кримінального процесуального кодексу України.

Також судді обговорили питання щодо оцінки обґрунтованості клопотань про обрання запобіжного заходу та втручання в права людини, гарантовані ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Після закінчення семінару кожному судді, який брав у ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник) спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області (голова – Наталія Деркач).