Національна школа суддів України

Засвоєння особливостей проваджень у справах щодо охорони довкілля

11 квітня 2019 року в Дніпровському регіональному відділенні для першої групи слухачів і слухачок спеціальної підготовки проведено тренінг “Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля”.

Охорона навколишнього середовища являє собою важку комплексну проблему, яка має відношення до всього суспільства в цілому й до кожного окремого громадянина.

Продемонстрований на початку тренінгу відеосюжет налаштував аудиторію на тематику тренінгу, а мозковий штурм, проведений після перегляду відео, дозволив віднайти відповіді на питання щодо законодавчих актів України, де найповніше розкрито питання охорони екологічних прав та прав людини.

У ході тренінгу судді Олена Царікова та Олена Турова, які є тренерами, спільно із кандидатами та кандидатками на посади суддів обговорили питання:

  • довкілля та право
  • предмет екологічного права
  • правосубєктність і розмежування юрисдикцій
  • способи відновлення порушеного екологічного права.

Відповідно до програми тренінгу майбутні судді виконували численні практичні завдання, вирішували ситуативні задачі в малих групах, а також проводили експрес–опитування за допомогою електронної системи клікерів.

На основі викладеної інформації майбутні судді отримали вміння:

- правильно визначати, тлумачити та застосовувати принципи та норми права, які регулюють відносини захисту екологічних прав

- вирішити спір з дотримання процесуальних норм права, зокрема розумних строків розгляду

- прийняти справедливе, обґрунтоване рішення, мотивоване належним чином у цій категорії справ адміністративного судочинства.