Національна школа суддів України

Завданнях і обов’язки секретаря судового засідання

25 лютого – 1 березня 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів.

Директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко ознайомив учасників із програмою підготовки і викладацьким складом. Заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник привітала слухачів, обговорила з ними очікування від підготовки, ознайомила з регламентом заходу і розповіла про інтерактивні методи навчання, які використовуються в Національній школі суддів України.

Суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Максим Таус на початку інтерактивної лекції про Конституцію України проведе експрес-опитування слухачів із використанням клікерів і обговорить практичні питання застосування Конституції України при здійсненні правосуддя. Цікавою для слухачів буде його міні-лекція про кримінальне провадження на підставі угод (глава 35 розділу шостого КПК України).

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділить тлумаченню норм антикорупційного законодавства, запобіганню конфлікту інтересів, а також зупиниться на особливостях електронного декларування. Для перевірки знань учасників буде проведено експрес-опитування із використанням клікерів.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова проведе практичне заняття щодо особливостей правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю, а після перевірки засвоєння правил правопису з використанням клікерів викладач обговорить найбільш поширені помилки, що трапляються під час підготовки ділових документів.

Про особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення, судову практику застосування адміністративних стягнень та про розподіл судових витрат між сторонами розповість суддя Межівського районного суду Дніпропетровської області Олексій Гончаренко.

Практично значущою для секретарів судового засідання буде лекція керівника регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергія Овчарова про використання технічних засобів у роботі суду, фіксацію судового процесу, а також про алгоритми дій при виявленні несправності засобу фіксування судового засідання та дії секретаря судових засідань під час провадження в режимі відеоконференції.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду, покращення навичок комунікації в роботі з людьми з особливими потребами, а також обговорить практичні приклади порушення етичних основ судової діяльності.

З метою поглиблення знань і вмінь слухачів заступник керівника апарату Оксана Єрмоленко відповість на найбільш поширені запитання, що безпосередньо стосуються виконання завдань і обов’язків секретаря судового засідання, порядку ведення діловодства та архівної справи в суді, порядку прийняття та розгляду звернень громадян та інші.

Суддя Лілія Дараган поділиться зі слухачами особистим досвідом і корисною інформацією про методику оптимізації робочого часу, побудову стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку, розкриє ключові моменти гендерних аспектів в організації роботи суду.

Доцент кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці, кандидат юридичних наук Сергій Риб’янець зосередить увагу на основних засадах кримінального провадження, а також висвітлить проблему забезпечення участі присяжних у судових засіданнях.

Суддя у відставці Олексій Осіян ознайомить слухачів з особливостями судового розгляду цивільних справ, правилами визначення підсудності справ і судовою практикою розгляду справ окремого провадження.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.