Національна школа суддів України

Завданнях і обов’язки секретаря судового засідання відповідно до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України

24-28 лютого 2020 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів.

Заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник ознайомила учасників з програмою підготовки, викладацьким складом та регламентом роботи заходу.

На початку підготовки доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Ганна Блінова розповіла про відповідальність за корупційні правопорушення та порушення, пов’язані із корупцією; зупинилася на заходах запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, звернула увагу на особливості електронного декларування і здійснення моніторингу способу життя.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розглянула шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду і навела практичні приклади комунікації у роботі з людьми з особливими потребами,

Суддя Ганна Майна розкриє питання видачі справ для ознайомлення, видачі копій судових документів і копій фонограм та розповість про розмір ставок судового збору за видачу судами документів відповідно до Закону України “Про судовий збір”.

Суддя, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко ознайомить з порядком виконання рішень Європейського суду з прав людини в Україні і висвітлить підстави для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності.

Цікавою для слухачів будуть інтерактивні лекції судді Максима Тауса, який проведе огляд історичних моментів формування судочинства в Україні та напрямків реформування судової системи.

На практичному занятті доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова обговорить найбільш поширені помилки, що зустрічаються під час підготовки ділових документів і зосередить увагу на особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю.

З метою поглиблення знань і вмінь, керівник апарату Лілія Ткаченко поділиться зі слухачами особистим досвідом і корисною інформацією про методику оптимізації робочого часу, відповість на найбільш поширені запитання щодо виконання завдань і обов’язків секретаря судового засідання та порядок ведення діловодства і архівної справи в суді, а також дій секретарів судового засідання в екстремальних ситуаціях.

Під час проведення занять суддею Лілією Дараган учасники підготовки дізнаються про інновації в судочинстві і розглянуть поняття підсудності цивільних справ і кримінальних проваджень.

Практично значущою для секретарів судового засідання буде лекція керівника регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергія Овчарова про алгоритм дій при виявленні несправності засобу фіксування судового засідання та дії секретаря судових засідань під час провадження у режимі відеоконференції.

Базові засади і принципи комунікаційної діяльності суду і правила поведінки журналістів у залі судового засідання та у приміщенні суду обговорить з учасниками суддя Наталія Щербина.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.