Національна школа суддів України

Завершення підготовки суддів Вищого антикорупційного суду

26 лютого 2021 року Національна школа суддів України провела заключний день онлайн-підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, який  розпочала модератор – проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна. 

Програма цього дня була присвячена стандартам захисту прав людини, які вироблені практикою Європейського суду при здійсненні правосуддя Вищим антикорупційним судом.  

Відкрила цю тематичну сесію менеджерка проекту Ради Європи “Підтримка впровадження судової реформи в Україні” Ірина Кушнір, яка під час свого виступу зосередила увагу суддів на застосуванні статті 18 Конвенції. 

Під час обговорення доповіді очільниці відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково–методичного забезпечення суддівської освіти Тетяни Фулей, яка присвячена стандартам захисту прав людини, вироблених практикою Європейського суду з огляду на положення статті 14 Конвенції, судді мали змогу отримати чіткі та професійні відповіді.

Баристер Моктон Чемберз, експерт Ради Європи (Лондон) Джеремі МакБрайд зробив доповідь “Практика Європейського суду з прав людини під час проведення негласних операцій (застосування агентів-провокаторів) у антикорупційних провадженнях”.

Наталія Шукліна, яка  модерувала хід заняття, надала можливість суддям поділитися враженнями про зміст і наповнення програми, підвела підсумки її виконання протягом тижня й подякувала спікерам за професійну роботу.

Ректор Микола Оніщук та голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич у своїх завершальних промовах узагальнили результати всієї тижневої програми підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, а також озвучили пропозиції щодо напрямків майбутньої співпраці. Підсумовуючи проведену підготовки, Олена Танасевич акцентувала увагу на тому, що навчання було змістовним і мотивуючим, а спілкування з експертами та науковцями було дуже корисним. Голова суду відмітила, що Національна школа суддів України при формуванні програми врахувала всі побажання, які були висловлені суддями Вищого антикорупційного суду, розробивши всеосяжні курси з актуальних питань.

Микола Оніщук відмітив, що при формуванні програми основні зусилля були направлені на підбір тематики з урахуванням потреб, зазначених суддями Вищого антикорупційного суду. Він також відзначив високу активність суддів під час підготовки. Наразі все було організовано та проведено професійно, але Національна школа суддів України протягом року продовжить організацію різних форм занять. Очікуються теми, які будуть актуальними для планування подальших тренінгів. 

Матеріали підготовки доступні за посиланням.