Національна школа суддів України

Завершення програми підготовки суддів Вищого антикорупційного суду

29 квітня 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом ОБСЄ “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” завершила тижневу підготовку суддів Вищого антикорупційного суду.

Заключний навчальний день відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та Координатор проєктів ОБСЄ в Україні, Посол Генрік Вілладсен.

У вітальному слові Микола Оніщук наголосив, що дана підготовка організована Національною школою суддів України у співпраці з Проєктом ОБСЄ “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”.  Ректор також відмітив тривалу, плідну та надзвичайно ефективну співпрацю з Проєктом в допомозі українському правосуддю.

Посол Генрік Вілладсен у промові відзначив, що у таких складних умовах судді Вищого антикорупційного суду демонструють здатність продовжувати виконувати свої повноваження. Він зазначив, що судова гілка влади має враховувати зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України, які ухвалив парламент у зв’язку з введенням військового стану. Саме ці питання будуть розглянуті сьогодні.  Водночас Посол звернув увагу на важливість дотримання українськими суддями принципів Верховенства права, захищати права людини, зміцнювати безпеку та демократію в державі.

Модерувала програму підготовки проректор Наталія Шукліна, яка представила суддівській аудиторії першого доповідача та тематику його виступу.

Навчальною програмою заключного дня програми підготовки було передбачено проведення вебінару з проблем застосування положень Кримінального кодексу України воєнного часу, що складався з двох сесій, викладачем якого став професор кафедри кримінального та кримінально-процесуального права факультету правових наук Національного університету “Києво-Могилянська академія”, директор з наукового розвитку і член правління Центру політико-правових реформ, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Микола Хавронюк.

Питаннями для обговорення стали:

– застосування статті 43-1 і нової редакції частини 3 ст. 263 Кримінального кодексу України;

– відповідальність за деякі кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України (колабораційна діяльність, державна зрада, диверсія, несанкціоноване поширення певної інформації);

– відповідальність за деякі військові злочини (образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю, мародерство) та злочини проти миру і безпеки людства (виправдування агресії);

– відповідальність за незаконне використання гуманітарної допомоги;

– відповідальність за несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж та створення шкідливих програмних чи технічних засобів.

Натомість доповідь декана факультету №1 Інституту з підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидата юридичних наук, доцента Руслана Шехавцова була зосереджена на обговоренні нових змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з воєнним станом в Україні.

У заключній частині фінального навчального дня судді–учасники обмінялися думками стосовно тематики виступів доповідачів й висловили слова вдячності організаторам та експертам за високий рівень підготовки.

Ректор Микола Оніщук та голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич підвели підсумки проведеного навчання, наголосивши, що попри нинішню неспокійну ситуацію в державі підготовка суддів Вищого антикорупційного суду все ж відбулась. Ректор відмітив, що співпраця з колективом Вищого антикорупційного суду не обмежується виключно тижневою щорічною підготовкою. Національна школа суддів України готова продовжити організацію різних форм короткотривалих занять, під час яких будуть обговорені проблеми, що виникають при правозастосуванні Вищим антикорупційним судом. Активними є також і міжнародні партнери, які постійно намагаються долучитися до розв’язання запропонованих питань та пропозицій.

Олена Танасевич акцентувала увагу на тому, що за роки роботи Вищого антикорупційного суду Національною школою суддів України була створена необхідна платформа для обговорення важливих та актуальних проблем судочинства. Також побудована комунікація з Національною школою суддів України, Вищою радою правосуддя, Верховним Судом, міжнародними партнерами та посольствами, що дозволяє здійснювати якісно свою роботу.

Підсумовуючи проведену підготовку, проректор Наталія Шукліна зауважила, що за результатами підготовки усі судді–учасники отримають відповідні Сертифікати Національної школи суддів України.