Національна школа суддів України

Завершення тренінгів адміністративного блоку

16 квітня 2019 року Національна школа суддів України для слухачів і слухачок спеціальної підготовки провела завершальні тренінги блоку з адміністративного судочинства.

В одній із груп цього дня було проведено тренінг “Розгляд справ, пов'язаних зі статусом біженця чи особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, та з приводу видворення іноземців та осіб без громадянства”.

Тренери Дмитро Гурін та Людмила Юхтенко обговорили з майбутніми суддями особливості застосування законодавства в ході розгляду адміністративних справ цієї категорії.

У ході тренінгу були продемонстровані відеоролики, які в доступній формі долучили слухачів і слухачок до питань, пов’язаних з правами біженців. Майбутні судді виконали також практичні завдання, проаналізували за допомогою викладачів усі важливі аспекти правильного застосування законодавства, що регулює відповідні правовідносини. Отримані нові знання та навички допоможуть кандидатам і кандидаткам на посаду судді скласти всі необхідні тестування, стануть необхідними інструментами для вирішення справ відповідних категорій у ході майбутнього здійснення судочинства.

За результатами тренінгу майбутні судді отримали нові знання щодо з’ясування та розуміння змісту принципів і норм права, які регулюють правовідносини, пов’язані зі статусом біженця чи особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, та з приводу видворення іноземців та осіб без громадянства. Вони будуть уміти:

- визначити спір зазначеної категорії за його предметом, підставами та суб’єктним складом

- перевірити підвідомчість та підсудність, застосоване матеріальне право, відповідність обраного способу захисту

- визначати коло учасників спору, предмет доказування та обставини, які підлягають доказуванню

- вирішити спір з дотриманням процесуальних норм права, зокрема розумних строків розгляду

- знаходити та застосовувати рішення Європейського суду

- прийняти справедливе, обґрунтоване та мотивоване рішення суду.

На згадку про проходження спеціальної підготовки в Національній школі суддів України слухачі та слухачки однієї з груп на території Інституту післядипломної освіти імені Тараса Шевченка висадили магнолію.