Національна школа суддів України

Збагачуються практичним досвідом

18–22 лютого 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів чотирьох областей.

Директор регіонального відділення Олександр Мартиненко перед початком проведення занять розповів суддям про зміст програми тижневої підготовки та тренінгів, які будуть проведені протягом днів цієї підготовки.

У перший день підготовки суддя, член Ради суддів України Дмитро Мовчан обговорив із колегами питання про гарантії незалежності та суддівської діяльності, а також роль органів суддівського врядування та самоврядування в забезпеченні процесуальної діяльності судді.

Судді Інеса Крохмалюк та Ганна Майна розглядали з колегами актуальні питання підготовчого провадження, його роль у забезпеченні ефективного та якісного розгляду кримінальних проваджень, вирішення питання щодо запобіжного заходу, а також провадження в цивільній справі в суді першої інстанції, застосування практики Європейського суду щодо дотримання розумних строків як складової права на справедливий судовий розгляд і положень статті 6 Конвенції під час розгляду цивільних справ.

Для суддів місцевих  судів є актуальними практичні аспекти розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних з торгівлею людьми, які на заняттях розкриє суддя Оксана Поштаренко.

Застосування трудового законодавства у процесі розгляду цивільних справ обговорить з колегами суддя Тетяна Красвітна.

Актуальні питання судової практики розгляду спорів, які виникають з кредитних правовідносин, на заняттях розкриє суддя Дмитро Парфьонов.

Особливості виконання рішення суду чи судового наказу в цивільній справі, наслідки невиконання судового рішення, практику розгляду судами скарг на рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у цивільних справах обговорить з колегами суддя Ірина Єдаменко.

Суддя Олексій Осіян надасть практичні рекомендації про застосування цивільного законодавства у процесі розгляду земельних спорів.

Протягом тижневої підготовки судді мають пройти вишкіл на трьох тренінгах. “Призначення покарання у кримінальних справах” проведуть суддя Максим Таус та Ірина Дубовенко і Вікторія Березюк. На цьому тренінгу судді розглянуть питання щодо призначення покарання у кримінальному провадженні в суді першої інстанції, зокрема визначення виду та розміру покарання, особливості призначення покарання щодо окремих категорій злочинів, індивідуалізація покарання як принцип його призначення.

У проведенні тренінгу “Особливості розгляду справ про захист права власності” викладачами є судді Марина Камбул та Ярослав Квятковський, Олена Леонідова та  Світлана Ширіна.

Під час тренінгу судді поділяться досвідом щодо застосування нормативно–правових актів і судової практики при вирішенні спорів щодо набуття, переходу та припинення права власності та інших спорах, що виникають під час розгляду справ про захист права власності.

21 лютого 2019 року судді тренінг “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини”, який проведуть судді Василь Ільков, Сліпець Надія, Дмитро Парфьонов та Ганна Майна. У процесі проведення тренінгу судді зможуть поглибити свої знання та отримати практичні поради щодо застосування статті 6 Конвенції, принципів статей 8 та 10 Конвенції до фактів/обставин конкретної справи.

Уся тижнева підготовка суддів проводитися за допомогою сучасних інтерактивних методик.

Повний текст програми підготовки суддів із тренінгами розміщений на веб–сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.