Національна школа суддів України

Здійснення правосуддя суддями Вищого антикорупційного суду в умовах війни

28 квітня 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом ОБСЄ “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” продовжила підготовку суддів Вищого антикорупційного суду.

Вітальними промовами підготовку розпочали ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич.

Модерувала програму підготовки проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна.   

Микола Оніщук у виступі наголосив, що навчання суддів Вищого антикорупційного суду, яке було перервано у зв’язку з воєнним станом, наразі продовжується. Він відмітив, що з перших днів війни Національна школа суддів України відчула гостру потребу суддівського корпусу в ознайомленні як з новелами законодавства, так і у спілкуванні між суддями. Підтвердженням тому є участь більше двох тисяч суддів у навчальних заходах, які проведені за час війни. Микола Оніщук також зазначив, що на травень місяць уже заплановано проведення НШСУ 36 різноманітних навчальних заходів для забезпечення якісного відправлення правосуддя.

Олена Танасевич констатувала, що попри запровадження воєнного стану в Україні судді та працівники апарату Вищого антикорупційного суду продовжують працювати і відправляти правосуддя. Вона зазначила, що навчання є надзвичайно важливим і дає можливість працівникам суду підвищити рівень кваліфікації, обмінятися професійним досвідом.

Протягом дня увага суддів була акцентована на обговоренні останніх юридичних позицій Конституційного суду України, з якими слухачів ознайомила суддя Конституційного суду України, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Галина Юровська.

Слушним та корисним для суддівської аудиторії було висвітлення під час лекцій-бесід питань щодо оперативно-розшукової діяльності, тактики роботи за оперативно-розшуковими справами, організації проведення окремих оперативно-розшукових заходів, які розкрила завідувач кафедри Контррозвідувальної діяльності Національної академії СБУ, доктор юридичних наук, доцент Юліана Найдьон.

Наприкінці дня учасники та учасниці підготовки традиційно мали можливість обмінятися думками щодо питань, які були представлені викладачами.

29 квітня підготовка буде продовжена.