Національна школа суддів України

Здійснення правосуддя в умовах війни

23-24 березня 2022 року Національна школа суддів України проводить для суддів та працівників апаратів судів онлайн–семінар “Здійснення правосуддя в умовах війни: проблеми, виклики, шляхи вирішення”.

Навчальний захід організовано та проведено спільно відділом підготовки суддів, відділом підготовки викладачів(тренерів) та Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Вітальними словами семінар відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та проректор Наталія Шукліна. Ректор, зокрема зазначив, що Національна школа суддів України продовжує проводити навчальні заходи (одноденні та дводенні семінари), які допоможуть суддям та працівникам апаратів судів при здійсненні ними правосуддя у режимі воєнного стану. Також він детально зупинився на низці заходів, які будуть проведені у найближчий час.

Модераторами дводенного заходу будуть начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, заступник директора Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський та заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольга Короткова. Іван Балаклицький ознайомив учасників з програмою та темами семінару.

До проведення навчання було залучено діючих суддів: голову Вищого антикорупційного суду Олену Танасевич, Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, кандидата юридичних наук Василя Крата, голову Закарпатського апеляційного суду, кандидата юридичних наук Ганну Фазикош, Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктора філософії в галузі права Ірину Шаповалову, Жовтневого районного суду міста Маріуполя Єлізавету Ікорську, Галицького районного суду міста Львова Катерину Котельву та начальника відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Тетяну Фулей і заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктора психологічних наук Андрія Маслюка.

Упродовж онлайн–семінару учасники розглянуть актуальне питання щодо здійснення правосуддя в умовах війни: проблеми, виклики, шляхи вирішення, отримають поглибленні знання і практичні рекомендації стосовно здійснення правосуддя в умовах особливого правового режиму. Також доповідачі ініціюють обговорення європейської системи захисту прав людини: виклики в результаті російського вторгнення в Україну. Значущими для практичного впровадження будуть особливості розгляду кримінальних проваджень в умовах воєнного стану, специфіка регулювання цивільних відносин під час воєнного стану та здійснення розгляду цивільних справ в умовах зміни територіальної підсудності. Зацікавить учасників навчального заходу інформація та практичні рекомендації стосовно психологічної адаптації до роботи в умовах воєнного стану.

Під час семінару слухачі обговорять проблемні питання, обміняються думками та отримають вичерпні, фахові відповіді від викладачів.