Національна школа суддів України

Здобуття досвіду майбутньої суддівської діяльності

У програмі проходження стажування  слухачками та слухачами  спеціальної підготовки одну з головних ролей відведено закріпленню практичних навичок, здобуття досвіду майбутньої суддівської діяльності.  Наставники (коучі) у виконанні зазначених завдань відіграють експертну роль.

Суддя Корольовського районного суду міста Житомира Олександр Скрипка з метою підвищення ефективності проходження стажування слухачів і слухачок підготовив матеріали модельних справ, за якими останні брали участь у рольових іграх щодо розгляду кримінальних проваджень.

При цьому один і той самий слухач або слухачка в кожній модельній справі грали роль іншого учасника судового провадження (судді, публічного обвинувача, обвинуваченого, потерпілого, захисника тощо), а самі судові процеси були максимально наближені до реальних.

За результатами рольової гри за участю судді–наставника спільно обговорювалися дії кожного учасника процесу, а слухач (слухачка), які виконували ролі головуючого, готували проект вироку.   

Упродовж двох тижнів було проведено рольові ігри у 5 кримінальних провадженнях, зокрема про притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених:

- ч. 2 ст. 186 КК України щодо відкритого викрадення чужого майна

- ч. 1 ст. 310 КК України щодо вирощування рослин снотворного маку

- ч.1 ст. 121 КК України щодо спричинення тяжких тілесних ушкоджень

- ч. 2 ст. 410, ч. 3 ст. 369 КК України щодо привласнення службовою особою військового майна та надання неправомірної вигоди

- ч. 1 ст. 286 КК України щодо порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом.