Національна школа суддів України

Здобуття нових знань суддями апеляційних адмінсудів

3–7 червня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів апеляційних адміністративних судів.

Відкрив проведення підготовки ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, який розповів про сучасні технології суддівської освіти в Національній школі суддів України, які зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації суддів і зазначив, що вся діяльність установи спрямована на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці, урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно до положень ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах підготовки буде проведено тренінг “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві” (модератор – Олександр Терлецький) з наступним оцінюванням суддів і круглий стіл “Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах” (модератор – Данило Гетманцев).

Суддя Тетяна Чумаченко приділить увагу висвітленню актуальних питань щодо особливостей застосування правил Кодексу суддівської етики, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, як складової професійної етики судді.

Актуальні питання перегляду судових рішень в адміністративних справах з учасниками підготовки обговорить суддя Олександр Ситников, який зосередить увагу на аналіз рішень судів апеляційної інстанції.

Про особливості розгляду спорів з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби з урахуванням новел законодавства, що регулює спірні правовідносини, заняття проведе суддя Михайло Цуркан.

Суддя Ірина Желтобрюх розкриє актуальні питання розмежування юрисдикції в адміністративних, господарських і цивільних спорах. Вона зверне увагу суддів на правові висновки Верховного Суду в судових справах,  в яких вирішувалися питання щодо юрисдикції судів.

Про застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві та рішення цього суду проти України розповість адвокатка Жанна Лук’яненко.

У ході обговорення теми щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням і правопорушенням, пов’язаним з корупцією викладачка Наталія Ахтирська окреслить окремі аспекти запобігання корупції.

Про українське ділове мовлення та мистецтво правового письма суддям розповість викладачка Оксана Кабиш.

З основними поняттями щодо запобігання розвитку професійного вигорання суддів апеляційних адміністративних судів ознайомить викладач Андрій Маслюк. Судді отримають знання про особливості емоційно–вольової саморегуляції та відпрацюють первинні навички з протидії професійному вигоранню у професійній діяльності.

Упродовж підготовки судді будуть залучатися до дискусій, діалогів, зможуть висловити власні міркування, поглибити, удосконалити знання та обмінятися професійним досвідом.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб–сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.