Національна школа суддів України

Згуртованість команд суддів–наставників з майбутніми суддями

21 грудня 2018 року проректор Анатолій Костенко, координатор блоку господарського судочинства Олександр Потильчак, начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України Олександр Гашицький провели зустрічі з керівниками господарських судів Рівненської, Вінницької та міста Києва, суддями–наставниками (коучами) та кандидатами і кандидатками.

Проведено спільні обговорення актуальних питань щодо організації стажування з суддями–коучами та кандидатами і кандидатками на посаду судді, на яких обговорювались актуальні питання, які виникають у процесі стажування з господарської юрисдикції.

Стажистам створено належні умови для роботи з документами, виділено окремі зали. Стажування відбувається відповідно до індивідуального плану: продовжується ознайомлення слухачів і слухачок з веденням судового засідання, участь в них, підготовка проектів судових рішень за результатами розгляду справ, підвідомчих господарським судам з наступним їх обговоренням із суддями. Судді–наставники приємно вражені високим рівнем професійної підготовки стажистів.

Суддя–коуч господарського суду міста Києва Юрій Підченко схвалює високий рівень мотивації, прикріплених до нього кандидатів на посаду судді Дениса Мельникова та Руслана Рабчуна, які вносять пропозиції щодо правових позицій та готують проекти рішень на високому професійному рівні. Окремі з них можуть застосовуватися в рішеннях суду. Інші судді–наставники також ділилися приємними враженнями про слухачів та висловлювали вдячність викладачам (тренерам) блоку ІІІ та Національній школі суддів України за такий фаховий рівень теоретично–практичної підготовки.

Слухачі та слухачки відвідують відкриті судові засідання, діляться враженнями щодо засвоєння на практиці особливостей розгляду окремих категорій справ, зокрема Наталія Бражник поділилася досвідом щодо аспектів розгляду справ про стягнення коштів з боржника, розірвання договору оренди землі, іпотеку та інші.

Майбутні судді задоволені налагодженим механізмом роботи господарських судів. Дуже приємна, доброзичлива психологічна обстановка у співпраці стажистів та суддів–коучів сприяє кращому засвоєнню знань, вмінь та навичок для здобуття професії судді.