Національна школа суддів України

Злочини проти безпеки дорожнього руху

18 листопада 2020 року в межах підготовки суддів місцевих загальних судів, організованої Харківським регіональним відділенням НШСУ, відбулася апробація тренінгу “Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами  (ст. 286 КК). Особливості кваліфікації та сукупність злочинів”.

Вітальною промовою навчальний захід відкрили директор регіонального відділення Валентина Коржик та начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова.

Валентина Коржик зазначила, що тренінг розроблено відділом підготовки викладачів (тренерів) із залученням фахових суддів та подякувала колективу розробників – викладачів за ініціативу його проведення на базі Харківського регіонального відділення.

Ольга Шаповалова акцентувала увагу на тому, що тренінг за цією тематикою для суддів місцевих загальних судів проводиться вперше, а тому розробники чекають від його учасників відгуків та пропозицій щодо змістовного наповнення задля подальшого вдосконалення запропонованих матеріалів.

Для проведення тренінгу запрошені такі викладачі (тренери): суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Валентин Зубар, суддя Дарницького районного суду м. Києва Петро Заруба, суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області Дмитро Кратко,  суддя Оболонського районного суду м. Києва Микола Місечко та  суддя Київського районного суду м. Харкова Світлана Муратова. Також у проведенні тренінгу беруть участь його розробники – представники відділу підготовки викладачів (тренерів): заступник начальника відділу,  суддя Верховного Суду України у відставці Олександр Коротких, який є керівником робочої групи з розробки матеріалів цього тренінгу; викладач-науковий консультант, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці Лілія Гуцал та викладач, суддя Оболонського районного суду м. Києва (2012–2018 р.р.) Ольга Короткова.

Мето тренінгу є окреслення кола проблемних питань, що виникають під час розгляду справ про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту.

Викладачі (тренери) разом з суддями – учасниками тренінгу розглянули загальну характеристику злочинів проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, обговорили окремі аспекти написання мотивувальної частини обвинувального вироку та особливості вирішення цивільного позову у справах цієї категорії.

Повний текст програми тренінгу розміщено на сайті Національної школи суддів України за посиланням http://nsj.gov.ua/ua/training/programi-harkiv/18-listopada-2020-roku-programa-treningu-dlya-suddiv-mistsevih-zagalnih-sudiv-na-temu-porushennya-pravil-bezpeki-dorojnogo-ruhu-abo-ekspluatatsii-transportu-osobami-yaki-keruut-transportnimi-zasobami-st-286-kk-osoblivosti-kvalifikatsii-ta-sukupnist-zlochi/.