Національна школа суддів України

Зловживання процесуальними правами у судовій практиці

23 квітня 2021 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський онлайн–семінар для суддів апеляційних та місцевих судів “Зловживання процесуальними і матеріальними правами: правові наслідки”. У заході взяли участь 115 суддів всіх юрисдикцій.

Відкрили семінар проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

Лілія Гуцал привітала присутніх,  висловила вдячність за участь у семінарі, розповіла про плани роботи регіонального відділення щодо проведення низки вебінарів та запросила суддів до участі у майбутніх заходах.

У вітальній промові Наталія Шукліна наголосила, що тема семінару є надзвичайно цікавою та складною, повністю не розробленою в науці.  Проректор висловила вдячність за участь у проведені семінару професору кафедри цивільного права № 1 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, доктору юридичних наук, професору, члену-кореспонденту Національної академії правових наук України, заслуженій діячці науки і техніки України Інні Спасибо-Фатєєвій та суддям Верховного Суду.

Розпочався семінар виступом Інни Спасибо-Фатєєвої, яка висвітлила питання, що стосуються поняття та критеріїв визначення зловживання правом, розповіла про інструментарій, що дозволяє виявити наявність факту зловживання правом та його правові наслідки.

Судді Верховного Суду Олена Кібенко, Василь Крат, Ян Берназюк, Наталія Антонюк, Віктор Пророк обговорили зі своїми колегами такі проблемні питання, як зловживання процесуальними правами в господарському та кримінальному процесах, особливості дотримання в адміністративному судочинстві принципу неприпустимості зловживання процесуальними правами. Судді-викладачі зробили аналіз судової практики з питань оспорювання правочинів і застосування судом норми статті 13 Цивільного кодексу України про зловживання правом, розповіли про практику Великої Палати Верховного Суду з тематики заходу.

У ході семінару судді обговорили актуальні питання та  отримали на них фахові відповіді. Наприкінці заняття учасники та учасниці висловили свої враження та побажання щодо проведення наступних онлайн–семінарів в анкетах зворотного зв’язку.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.