Національна школа суддів України

Зустріч із представниками Нідерландського Гельсінського комітету

19 вересня 2024 року виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна провела робочу онлайн-зустріч із представниками Нідерландського Гельсінського комітету щодо обговорення пропозицій з реалізації нового проєкту з питань захисту прав потерпілих через судову відповідальність.

Під час зустрічі Н. Шукліна наголосила, що послідовне і неухильне додержання на всіх стадіях кримінального судочинства норм національного законодавства, якими передбачені права потерпілих від злочинів, є однією з важливих умов здійснення закріпленого Конституцією України права громадян на судовий захист від протиправних посягань.

Представники Нідерландського Гельсінського комітету Вікторія Хургіна, Кімберлі Огонда та Маліні Лаксмінарян попередньо висвітлили ті питання, які будуть входити в основу нового проєкту: впровадження відновного правосуддя, забезпечення прав потерпілих під час кримінального провадження, обізнаність потерпілих щодо їх прав, посилення міжнародної співпраці між нідерландськими та національними правниками, досконале ознайомлення нідерландськими партнерами із українським законодавством з питань захисту прав потерпілих для подальшого надання пропозицій щодо його приведення до стандартів ЄС тощо.

До зустрічі долучилася директорка Тренінгового центру підготовки прокурорів України Олеся Отраднова.

Від НШСУ у зустрічі також брали участь заступниця начальника відділу міжнародного співробітництва Вікторія Семенюк, провідна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлія Найденко та суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, викладач НШСУ Максим Ходаківський.