Національна школа суддів України

Зустріч із суддею Апеляційного суду провінції Манітоба Фредою Стіл

08 червня 2015 року у Львівському регіональному відділенні Національної школи суддів України відбулася зустріч директора Оксани Польної із суддею Апеляційного суду провінції Манітоба Фредою Стіл (Канада).

 

До складу делегації також увійшли: директор з юридичних та освітніх питань Національного суддівського інституту Канади Дональд Чіассон, менеджер канадсько-українського проекту “Освіта суддів  - для економічного розвитку в Україні”  Ігор Осика, та координатор проекту “Освіта суддів - для економічного розвитку в Україні” Олександра Баранюк.

Метою візиту було ознайомлення із судовою системою України, діяльністю судів першої інстанції, обговорення проблем судочинства та судової реформи в Україні, роботою  регіонального відділення НШСУ.

Під час  візиту гості відвідали заняття групи суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1-2 рік роботи) та групи головних та провідних спеціалістів, які проходять підготовку у Львівському РВ.

Фреда Стіл познайомилася з колективом регіонального відділення. Директор відділення Оксана Польна розповіла про діяльність Львівського РВ: на  яку територію розповсюджується юрисдикція Львівського РВ; загальну кількість суддів, яка  проходить навчання на базі відділення; кількість суддів-викладачів, яка  залучається до навчального процесу; спеціалісти яких галузей залучаються до викладання у відділенні; який кількісний (відсотковий) еквівалент викладацького складу використовує інтерактивні методи навчання та яким із інтерактивних методів віддається перевага.

Директор відділення наголосила, що Львівське РВ приймає активну участь у розробці окремих курсів стандартизованої програми. Це підтверджується тим, що значна кількість суддів-викладачів регіонального відділення входять у склад групи розробників цих курсів та безпосередньо є їх викладачами. Розроблені курси апробуються на базі регіонального відділення вже зараз і впродовж цього тижня (9-12 червня), зокрема: 

  • “Застосування ЄКПЛ та практики ЄСПЛ при здійсненні правосуддя”
  • “Призначення покарання у кримінальних справах”
  • “Суддівська етика”.

Суддя із Канади  відвідала Галицький районний суду м. Львова як суд першої інстанції. Голова суду Ірина Волоско, заступник голови суду Віталій  Стрельбицький та суддя Галицького районного суду, член Ради суддів України Олег Юрків розповіли  про  організацію роботи в суді, категорії справ, що розглядаються  судом та поділилися із колегою з Канади  проблемними питаннями, які виникають в роботі суду. Під час зустрічі було обговорено і перспективи реалізації новел законодавства, що виникають в контексті Закону України “Про судоустрій та статус суддів”. Делегація також відвідала зали судових засідань Галицького районного суду м. Львова та були присутні на розгляді кримінальної справи.

Далі - візит в Апеляційний суд Львівської області, де голова суду  Петро Каблак розповів Фреді Стіл про історію становлення  та діяльність судів апеляційної інстанції України. Ознайомив гостей з організаційною структурою ввіреного йому суду, показав приміщення, яке займає Апеляційний суд Львівської області, зокрема зал судових засідань, який за домовленістю використовуватиме Львівське РВ для проведення навчання суддів місцевих загальних судів.